Аналіз води безкоштовно! ЗАМОВ ЗАРАЗ
Місто:
Телефонуйте та наш експерт вас проконсультує:
Рубрики
Пошук
Популярні

Хімічні властивості води

У хімічному відношенні вода є досить активною речовиною. Цікавим є той факт, що хімія як наука в принципі зароджувалася свого часу з вивчення хімічних та фізичних властивостей води, яка є невід'ємною складовою всіх біохімічних процесів, що протікають в організмі. Причому важливу роль відіграє якість ресурсу, використовуваного людиною.

Не секрет, що природні природні водоймища сьогодні здебільшого мають високий рівень забрудненості, а стан застарілих водопровідних труб також негативно впливає на якість Н2О. Склад питного джерела слід регулярно перевіряти та використовувати додаткові фільтри, які дозволять використовувати корисну воду з винятковими фізико-хімічними властивостями.

Хімічні властивості H2O

Якщо вам скажуть: «перерахуйте хімічні властивості води», ви, напевно, згадаєте про такі її характеристики, як здатність ефективно розчиняти інші речовини, а також сприяти засвоєнню поживних речовин в організмі. Водне середовище може розчиняти солі, кислоти, деякі полярні неіонні утворення (амінокислоти, спирти та ін.). Ефективність розчинення залежить від групи, до якої належить та чи інша речовина. Так, розрізняють три основні групи: практично не розчинні (олія, скло, срібло тощо), малорозчинні (метан, кисень, гіпс) і добре розчинні (цукор, спирт, хлороводень). Процес розчинення залежить від активності взаємодії частинок Н2О і розчиняється субстанції.

Важлива хімічна властивість води полягає у її взаємодії з металами різної активності (особливо – з лужними та лужноземельними), з неметалами (вуглець, метан), а також з оксидами металів та неметалів. Ще Н2О взаємодіє з газами, що дозволяє отримувати газований або содовий напій. При дії електричного струму водяна маса розкладається на кисень та водень. В принципі вода є досить слабким електролітом, і електроліз чистого дистильованого складу проходить дуже повільно.

Наступна властивість - мінералізація, показник якої говорить про те, скільки міститься у складі неорганічних солей та речовин (сульфатів натрію, магнію, кальцію та ін.). За ступенем мінералізації розрізняють столову, лікувально-столову та високомінералізовану лікувальну воду. Одним з важливих параметрів є жорсткість. Залежно від кількості солей жорсткості, Н2О може бути твердою або м'якою. Жорсткий склад негативно впливає на здоров'я, стан шкіри, а також призводить до поломок побутової техніки та інших неприємностей. Зменшити рівень жорсткості кип'ятінням не вдасться, тому застосовують радикальніші заходи, встановлюючи фільтри в системі подачі води.

Фізико-хімічні властивості води: підбиття підсумків

Якщо розглядати фізичні та хімічні властивості чистої води коротко, можна виділити такі пункти:

  • відсутність кольору, запаху та смаку;
  • взаємодія з простими речовинами, лужними та лужноземельними металами;
  • взаємодію з оксидами неметалів;
  • мінералізація;
  • жорсткість.

Вода є ідеальним розчинником і в природі не існує ресурсу, який не містив би певних домішок – це можуть бути як природні компоненти, так і токсичні забруднювачі. У рідкому середовищі постійно відбуваються якісь реакції, обмінні процеси. Вони можуть мати як позитивний, так і негативний характер, тому дуже важливо стежити за складом питного ресурсу та своєчасно забезпечувати належне очищення. Обладнання для неї завжди зможете підібрати на нашому сайті.

Автор: Олександр Трофімов
Дата: 16.06.2021 р.
У вас залишились запитання? Залиште свої дані, і ми вам передзвонимо!
Ви можете замовити