Аналіз води безкоштовно! ЗАМОВ ЗАРАЗ
Місто:
Телефонуйте та наш експерт вас проконсультує:

Радіоактивна вода. Очищення води від радіонуклідів

Випромінювання може потрапляти в водопостачання як за рахунок природних, так і штучних джерел. Невеликі сліди радіоактивності можна виявити майже у всіх підземних водах. Однак багато хто стурбований потенційною небезпекою забруднювачів від атомних електростанцій, лабораторій та інших джерел.

Зі статті ви дізнаєтеся більше про радіоактивну воду, які показники вважаються «прийнятними» в воді, і як видалити радіоактивне забруднення води.

Категорії
Виробники
Показано з 1 по 6 із 6 (1 сторінок)

Що таке радіоактивність?

Крім механічних і біологічних домішок у воді можуть бути присутні радіоактивні речовини — радіонукліди (або радіоактивні ізотопи). Радіоактивність — це форма енергії, яка виділяється при розпаді ядра нестабільного атома радіоактивного нукліда. Ми піддаємося впливу безлічі форм радіації в повсякденному житті — наприклад, сонячне світло є формою радіації. Однак коли мова йде про радіоактивність, ми схильні думати про такі речі, як рентгенівські промені, атомні бомби і ядерна енергія. Кожен з цих прикладів включає в себе радіоактивні елементи, але деякі типи гірських порід аналогічної дії природним чином зустрічаються в грунті.

Коли вчені говорять про радіоактивний розпад, вони зазвичай фокусуються на альфа-, бета- і гамма-випромінювання, хоча існують і інші типи викидів. Альфа-частинки зазвичай не вважаються небезпечними, якщо їх не проковтнути або НЕ вдихнути — в цьому випадку вони надзвичайно шкідливі. Бета-випромінювання може проникати в живі тканини і викликати спонтанні мутації в ДНК. Гамма-промені можуть викликати пошкодження на клітинному рівні. Рентгенівські промені, з якими багато людей знайомі, є типом електромагнітного випромінювання, довжина хвилі якого зазвичай більше, ніж у гамма-променів, хоча насправді немає чіткої єдиної думки про відмінність цих двох типів випромінювання.

Чи є у мене радіоактивна вода?

Насправді дуже часто можна виявити низький рівень радіоактивних ізотопів в джерелах питної води, і звичайно про них не варто турбуватися. Однак бувають випадки, коли рівень радіоактивності в воді перевищує очікування. Певні типи гірських порід в природі містять радіоактивні елементи, звані природними радіоактивними речовинами. Коли джерело питної води вступає в контакт з природно-радіоактивними породами, радіонукліди можуть накопичуватися в воді до рівня, що викликає занепокоєння. Переважаючі радіонукліди, виявлені у воді, включають:

  • радій (і продукти його розпаду),
  • торій (і продукти його розпаду), 
  • уран (і продукти його розпаду).

Неможливо дізнатися, чи містить ваша вода які-небудь радіонукліди, не перевіривши її в лабораторії. Муніципальні системи водопостачання регулярно перевіряються на наявність цих радіоактивних речовин, але якщо у вас є власний колодязь або свердловина, вам слід регулярно перевіряти воду на наявність можливих забруднювачів.

Який рівень радіоактивного забруднення води безпечний?

Державні Санітарні норми і правила «Гігієнічні вимоги до питної води, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10) і Норми радіаційної безпеки України (НРБУ-97 п.8.6.4) встановлюють правові обмеження для багатьох різних можливих забруднювачів води, включаючи радіонукліди. Для альфа-частинок максимальний рівень забруднення становить <= 0,1 Бк/куб.дм, для бета-частинок це <= 1,0 Бк/куб.дм. Також встановлено межі для радію 226 і радію 228 — двох ізотопів радію, високорадіоактивного елемента, — <= 1 Бк/куб.дм і урану — який використовується, серед іншого, на атомних електростанціях і в ядерній зброї — <= 1 Бк/куб. дм.

Важливо відзначити, що, незважаючи на ці законодавчі обмеження, максимальний рівень забруднення — рівень, нижче якого немає відомого ризику для здоров'я — фактично дорівнює нулю для всіх радіонуклідів. Іншими словами, не існує відомого рівня, на якому кількість цих радіоактивних речовин у воді вважається безпечним.

Більшість людей вважають, що рак — це основний ефект впливу радіації на здоров'я. При впливі іонізуючого випромінювання клітини можуть бути серйозно пошкоджені на клітинному або молекулярному рівні. Це може викликати мутації в ДНК або викликати неконтрольований ріст клітин, що є визначенням раку. Тіло може іноді відновлювати мутації в ДНК, але не завжди, і іноді можуть виникати додаткові проблеми, коли організм намагається боротися з проблемою.

Очищення води від радіації

Якщо вас турбує рівень радіоактивності води, вам потрібно буде скласти план очищення води від радіонуклідів. На жаль, не існує простого рішення, що дозволяє видалити радіонукліди у воді. У багатьох випадках найбільш ефективною буде комбінація методів очищення, включаючи вугільну фільтрацію, іонообмінне пом'якшення води і зворотний осмос.

Для консультації зверніться за допомогою до сертифікованих фахівців з водоочищення АКВО за телефонами, вказаними на сайті, або заповнивши заявку нижче.

Високий рівень радіації у воді не піддається фільтрації.

Потрібна допомога у виборі фільтру для води?
Ви можете замовити