Аналіз води безкоштовно! ЗАМОВ ЗАРАЗ
Місто:
Телефонуйте та наш експерт вас проконсультує:
Рубрики
Пошук
Популярні

Колообіг води в природі

Особливості та значення кругообігу води

Біосфера Землі на 70% складається з водних ресурсів, які перебувають у постійному русі. Фізика описує світовий кругообіг води в природі як циклічне явище, під час якого відбувається обмін між літосферою, гідро та атмосферою Землі. Значення замкнутого процесу всім живих організмів планети неможливо переоцінити.

Відповідаючи питанням, яке значення, у чому полягає особлива роль круговороту води для природи, можна сказати, що таким чином очищається Світовий океан. Кожна крапля води містить у собі мікроелементи, які відіграють важливу роль у підтримці життя та здоров'я. Кругообіг позитивно впливає на стабільність кліматичних процесів і забезпечує надходження цілющої вологи в різні точки земної кулі.

Вплив людства на гідросферу

З кожним роком посилюється негативна роль людей у погіршенні стану навколишньої природи загалом та гідрологічних процесів зокрема. Вирубування лісів, створення штучних водойм та втручання в життєдіяльність природних об'єктів може призвести до реальної екологічної катастрофи. Цьому сприяє бездумне використання водних ресурсів у господарських цілях. Частина з них забруднюють і непридатні великі водойми, а інша - безповоротно зникає.

Такий бездумний вплив на кругообіг води в природі несе значно більшу небезпеку, ніж відсутність цілющої вологи. Хоча вчені стверджують, що гідросфера нашої планети може оновлюватись, але для цього знадобиться дуже багато часу. Наприклад, океан може прийти в норму через 3200 років, а ґрунтові води відновляться із закінченням 10-ти тисячоліть. Найшвидше може очиститися атмосфера – 8-9 днів.

Види фізичного явища

Вода – унікальна речовина, здатна перебувати в рідкому, твердому та газоподібному станах. Жодна матерія не має таких властивостей. Вода бере участь практично у всіх біологічних, хімічних та фізичних процесах на Землі. Завдяки тому, що волога постійно випаровується, випадає у вигляді опадів і знову потрапляє у водойми та ґрунт, населення планети поки що не має особливого недоліку у воді.

Вчені розрізняють кілька форм унікального природного явища: внутрішньоконтинентальний, великий і малий кругообіг води в природі, що відбуваються під впливом сонячної енергії. Вони відрізняються функціональністю:

  • світовий здійснюється при перенесенні водяної пари, що утворюється над океанами, у бік материків. Тут газоподібна вода випадає атмосферними опадами та з річковими водами повертається до океану. При цьому вода опріснюється та очищається від забруднень, покращуючи свої характеристики;
  • малий кругообіг - це вода, яка відразу конденсується з пари і повертається в океан, не потрапляючи на сушу;
  • внутрішньоконтинентальний цикл відбувається біля материків. Потім опади знову потрапляють на землю у вигляді снігу, дощу чи граду та рухаються з водами до Світового океану або випаровуються.

Вивчення природних явищ варто розпочинати ще з дошкільного віку. Ознайомити дітей з тим, як здійснюється кругообіг води в природі та його особливостями допоможе презентація, в якій опис підтверджуватимуть відповідні картинки. Наочно показати процес випаровування можна за допомогою простого експерименту. Досить щільно запакувати склянку з водою в поліетиленовий пакет і поставити під пряме сонячне проміння. Через якийсь час стінки пакету покриються краплями вологи. Якщо ви попередньо опишите дитині, особливості круговороту, вони зможуть самостійно зробити висновки, як утворилися частки води на пакеті.

Як отримати очищену воду

Найбільш активною формою водного обміну є рідина у складі людського організму. Вона відновлюється через 2-3 години. Вода, яку ми споживаємо щодня – це основа життя. Вона може стати причиною поганого самопочуття чи різних хвороб. Вся справа в тому, що вода містить у собі мікроелементи, механічні частинки та інші елементи, які не найкраще впливають на біологічні процеси у вашому організмі.

Щоб уникнути дефіциту вологи, людина має щодня випивати не менше 2 л очищеної води. Але замість того, щоб купувати бутильовану воду, можна вигідніше отримати очищену і корисну воду, підключивши до водопроводу проточний фільтр або фільтр на кран. Якщо потрібно очистити невелику кількість води для поїздок, можна скористатися фільтром-глечиком, а для далеких подорожей у природу варто запастися похідним очищувачем. Серед найпопулярніших виробів варто виділити BWT, Clack, Puricom, Bluefilters, які можна придбати у магазині AKVO.

Не забувайте про корисні властивості води, яка заряджає енергією, постачає корисні мікроелементи та сприяє терморегуляції організму. Все це можливе лише якщо очищена буде високої якості. Який її стан можна визначити за допомогою аналізу води та подбати про фільтрацію води від шкідливих забруднень за допомогою простих пристроїв.

Автор: Сергій Трофімов
Дата: 23.07.2020 р.
У вас залишились запитання? Залиште свої дані, і ми вам передзвонимо!
Ви можете замовити