Аналіз води безкоштовно! ЗАМОВ ЗАРАЗ
Місто:
Телефонуйте та наш експерт вас проконсультує:

Радон у воді

Радон є небезпечним природним газом, який може викликати рак легенів. Оскільки цей радіоактивний газ виробляється в грунті, він може зустрічатися іноді в повітрі в приміщеннях, а також у питній воді з підземних джерел, наприклад, з приватних свердловин. Якщо ви отримуєте воду з колодязя, важливо регулярно перевіряти її на радон та інші можливі забруднення. Існує кілька способів видалення радону з води, і в цьому можуть допомогти сертифіковані фахівці з водоочищення АКВО.

Категорії
Виробники
Вугільна колона RX56 0,7м³
8900 грн
Артикул:10297
Вугільна колона RUNXIN TMF-71-2V
10616 грн
Артикул:10085
УФ стерилізатор Leader Filter 2,7м³ (Корея)
13000 грн
Артикул:10404
Відеоогляд
Показано з 1 по 6 із 6 (1 сторінок)

Що таке радон?

Радон — це радіоактивний газ, який не має кольору, запаху або смаку. Радон має природне походження і зустрічається в грунті в деяких місцевостях. Він постійно виникає природним шляхом при радіоактивному розпаді урану. Газ радон може легко проникнути в повітря в будинках, офісах, школах і будівлях будь-якого іншого типу. Крім того, газ радон може розчинятися в джерелах підземних вод, таких як колодязі, і накопичуватися там. Газ виділяється при використанні води під час прийняття душу, миття посуду або в будь-яких інших цілях, хоча він потрапляє в організм також, коли ви п'єте воду.

Чи небезпечний радон?

Так, радон небезпечний. За даними ВООЗ, радіоактивний газ радон є другою за значущістю причиною розвитку раку легенів у світі. Причому навіть у низьких концентраціях, що зустрічаються в житлових будинках, радон також представляє ризик для здоров'я і в значній мірі сприяє захворюваності на рак легенів. У США було відзначено, що близько 20 000 смертей на рік викликані вдиханням цього газу. Вважається, що вживання радону у питній воді збільшує ризик виникнення різних видів раку, в тому числі раку шлунка. За оцінками Агентства з охорони навколишнього середовища США, близько 168 смертей на рік можна віднести до вживання радону в воді.
Одна з причин, по якій радон в воді настільки небезпечний, полягає в тому, що при розпаді ядер газу радону виникає α-випромінювання. Так як радіоактивні α-частинки не можуть проникнути крізь зовнішній шар шкірного покриву (роговий шар епідермісу, який не містить живих клітин), вплив радону з води зводиться до його розпаду всередині тіла або в безпосередній близькості від слизових покривів. На жаль, здебільшого, ефективний розпад радону з повітря відбувається в легенях людини, опромінюючи їх, що збільшує ваші шанси на розвиток раку.
Хоча не у всіх, хто піддається впливу високих рівнів вмісту радону в повітрі, розвивається рак легенів, це друга за значимістю причина появи цього виду раку після куріння.

Який рівень радону безпечний?

Наявність будь-якої кількості радону в воді не вважається безпечним.
Державні Санітарні норми і правила "Гігієнічні вимоги до питної води, призначеної для споживання людиною" (ДСанПіН 2.2.4-171-10) і Норми радіаційної безпеки України (НРБУ-97 п.8.6.4) встановлюють нормативи на вміст радону в воді джерел питного і господарського водопостачання. Рівні дії для природних радіонуклідів в джерелах господарсько-питного водопостачання становлять: радон (222Rn) <= 100 Бк/куб.дм.

Якщо ви отримуєте воду з підземного джерела, наприклад, з приватного колодязя, вам слід перевірити воду на радон і, при необхідності, запровадити систему очищення води від радону, щоб зменшити його вплив.

Як визначити радон в воді?

У разі використання води з артезіанської свердловини або колодязя для господарсько-питного водопостачання рекомендується провести аналіз води на радон в лабораторії. Проба води, об'ємом близько 1 літра, відбирається для аналізу в герметичну посудину. Аналіз проводиться на протязі декількох днів з моменту відбору проби. Перевірка якості води повинна проводитися не рідше одного разу на п'ять років.

Як очистити воду від радону?

Кращий спосіб знизити рівень радону в воді — це метод аерації, який має на увазі вплив повітря на воду, щоб газ міг виходити. Використовуючи таку систему аерації для зниження радону в воді важливо виводити газ в атмосферу за межами будинку, де він більше не становить небезпеки.
Насичена повітрям вода повинна потім пройти очищення у вугільному фільтрі. Деякі люди намагаються використовувати тільки вугільний фільтр для видалення радону з води, але якщо кількість радону в воді вкрай мало, даний метод не буде повністю ефективним.
Ми рекомендуємо слідом за аерацією (продуванием повітрям) і фільтром на основі активованого вугілля встановити 5-ти і 1-о мікронних вугільні фільтри 4,5 "x 20", а також ультрафіолетовий фільтр для гарантованого знищення будь-яких бактерій, що знаходяться в повітрі після процесу аерації. Зателефонуйте нашим сертифікованим фахівцям з водоочищення, щоб знайти систему, яка підходить для вашого будинку:

  • (044) 247-94-00,
  • (063) 247-94-00,
  • (067) 247-97-00,
  • (095) 277-25-00.

Якщо ви виявили високий вміст радону в воді і очистили його, то що робити далі? Потрібно розуміти, що високий рівень радону часто є індикатором присутності інших значущих радіонуклідів у воді.

Потрібна допомога з монжем насосу? Напишіть нам!
Ви можете замовити