Аналіз води безкоштовно! ЗАМОВ ЗАРАЗ
Місто:
Телефонуйте та наш експерт вас проконсультує:

Очищення води від нітратів і нітритів

В останні роки з'являється все більше інформації про глобальне поширення нітратів і нітритів як у воді та грунті, так і в продуктах харчування, і про згубний їх вплив на здоров'я людини.
Зі статті ви дізнаєтеся, як очистити воду від підвищеного вмісту нітратів.

Категорії
Виробники
Показано з 1 по 9 із 12 (2 сторінок)

Нітрати і нітрити є спорідненими сполуками, які виробляються природним шляхом в результаті розщеплення органічних речовин. Неорганічні нітрати є поширеним компонентом добрив. Обидва ці сполуки можуть легко потрапити в питну воду. Високий рівень нітратів у воді часто викликаний стоком добрив з сільськогосподарських угідь, а також промислових підприємств.

Багато хто думає, що вода зі свердловини або колодязя апріорі чистіше і здоровіше тієї, що тече з крана. Це далеко не так. Фахівці відзначають, що при аналізі води на нітрати , досить часто їх рівень перевищений у воді з колодязів і неглибоких свердловин. Нітрати потрапляють у грунт, а звідти в грунтові води, а з них - в свердловини і колодязі.

При високих концентраціях у питній воді нітрати можуть бути небезпечні для здоров'я, особливо для дітей і людей, у яких є дефіцит певних ферментів. За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), у всьому світі в результаті отруєння нітратами в воді вмирає 3,5 млн. Чоловік. Переважна більшість з них (близько 90%) - це діти до п'яти років. Саме тому потрібно приділяти увагу якості питної води, особливо, якщо в сім'ї є маленькі діти.

Більш докладно про нітрати та нітриті в воді, а також про те, як їх видалити, розповімо нижче.

Визначення нітратів і нітритів у воді

Нітрати і нітрити - це природні сполуки, які утворюються при розкладанні органічних речовин. Крім того, різні неорганічні нітрати широко використовуються в азотовмісних добривах, які потім можуть забруднити воду. Нітрати (NO₃) і нітрити (NO₂) - це іони, які містять азот і кисень. Ці сполуки також можуть перетворюватися один в одного і часто групуються разом. Нітрати у питній воді не мають кольору, запаху і смаку, і без лабораторного аналізу їх не виявити.

Калієва (нітрат калію КNО₃) і аміачна селітра (нітрат амонію NH₄NO₃), широко використовувані в газонних і садових добривах, є найбільш поширеними неорганічними нітратами, що потрапляють у воду. Нітрати дуже добре розчиняються і не зв'язуються з грунтом, тому вони легко потрапляють в грунтові води. Крім того, ці сполуки не випаровується та часто залишаються у воді до тих пір, поки не будуть вжиті рослинами або тваринами.

Чим небезпечні нітрати у воді?

Небезпека надлишку нітратів обумовлена їх токсичним впливом на організм людини. Високий вміст нітратів у воді веде до серйозних захворювань, а іноді і смерті. Це з'єднання особливо небезпечно для новонароджених, дітей і дорослих, у яких спостерігається дефіцит певного типу ферментів. Крім того, люди з низьким рівнем шлункової кислоти можуть бути більш сприйнятливі до нітратів у питній воді. Нітрати перетворюються в нітрити в організмі, тому обидва можуть бути небезпечними.

Проблема з нітратами та нітритами полягає в тому, що вони впливають на те, як кров переносить кисень. Нітрити можуть окисляти залізо у вашій крові, роблячи його нездатним транспортувати кисень. Високе споживання нітратів може призвести до метгемоглобінемії, а в деяких випадках - до «синдрому блакитного дитини», гострого стану, при якому здоров'я швидко погіршується протягом декількох днів. Симптоми включають задишку і почервоніння шкіри, головний біль, втома і зміни психічного стану, а у важких випадках - кому і смерть.

З цих причин необхідно обмежувати надходження нітратів в організм - мінімізувати споживання продуктів і води, що містять нітрати.

Сім'ї з дітьми, які вживають воду з колодязів, повинні стежити за рівнем нітратів, також як і ті, у кого був діагностований низький рівень ферменту метгемоглобінредуктази або низький рівень шлункової кислоти.

Очищення води від нітратів

Згідно з нормативними вимогами більшості країн, вміст нітратів у водопровідній воді не повинен перевищувати 45 міліграм на 1 літр води. У воді, яка застосовується для виготовлення напоїв, вміст нітратів не повинно перевищувати 10 міліграм на 1 літр.

Однак нітрати і нітрити видалити з води важко. На відміну від багатьох інших хімічних речовин, ці сполуки не можна усунути стандартними фільтрами з гранульованими активованим вугіллям. Тому найбільш широкого поширення набули два методи очищення води від нітратів:

Ефективним вважається метод видалення нітрат-іонів за допомогою іонообмінних смол - універсальних сільноосновним анионитов, але, в переважній більшості випадків, потрібно застосування спеціальних нітратселектівних анионитов. Суть даного методу полягає в заміщенні нітрат-іоном аниона смоли, як правило, хлорид-іона з наступною регенерацією матеріалу розчином хлориду натрію (кухонної солі).
Другий метод - зворотний осмос води. Підвищений вміст нітратів у воді не є проблемою для цього фільтра, і він ефективно і надійно вилучає з води нітрати і нітрити. Крім того, метод зворотного осмосу вкрай ефективний при очищенні води та від широкого спектра інших забруднень.

Якщо розглядати кінцевий результат, то обидва методи цілком справляються з поставленим завданням. За якимись параметрами, можуть випереджати один одного, проте в цілому - ідентичні.

Як зрозуміти, коли потрібно видаляти нітрати у воді?

Чи потрібен вам фільтр для видалення нітратів у питній воді? Розглянемо можливі варіанти:

  • Нітрати у водопровідній воді. Якщо лабораторні дослідження показують, що у вашій воді підвищений рівень нітратів, використання фільтра зворотного осмосу може допомогти очистити воду, яка надходить з муніципального джерела.
  • Приватні свердловини. Велика частина населення в Україні отримує питну воду з колодязів та свердловин. Хоча більшість свердловин містять безпечну, чисту воду, навіть вони можуть час від часу ставати забрудненими. Власник свердловини несе відповідальність за обслуговування свердловин і очищення води. Якщо ви живете в районі, де використовується багато добрив (на фермах, газонах або в садах), у вашій воді може бути багато нітратів.
  • Цільова очищення в особливих умовах навколишнього середовища. Якщо вода містить кілька видів забруднень, вам може знадобитися спеціальний картридж для видалення нітратів.

Не знаєте, підвищений чи рівень нітратів у вашій воді? Тоді мерщій телефонуйте сертифікованим фахівцям з водоочищення АКВО!

Фільтри, які очищають воду від нітратів:

Ви можете замовити