Аналіз води безкоштовно! ЗАМОВ ЗАРАЗ
Місто:
Телефонуйте та наш експерт вас проконсультує:
Рубрики
Пошук
Популярні

Агрегатні стани води

Які існують стани води

Вода відіграє основну роль у житті будь-якої людини. Про воду та її основні стани ми дізнаємося ще у початковій школі. Чому на воді робиться такий наголос? Адже вода має велике значення не тільки в житті людини, вона також дуже важлива для тварин та рослин.

Крім розуміючи важливості води для живих організмів, ми знаємо про її властивості та стани. Вона складається з двох атомів водню та одного атома кисню. Змінюючи свій агрегатний стан, вода не змінює свій хімічний склад, лише свої фізичні властивості.

Агрегатний стан води визначається водневими зв'язками, якими постійно утворюються між одними молекулами, пізніше руйнуються та утворюються між іншими. Просторове розміщення та хімічні особливості водню та оксигену дають можливість одній молекулі води поєднуватись одразу з чотирма іншими.

Три основні стани води:
  1. Рідкий. Основним станом води, яке ми найчастіше зустрічаємо є рідке. Цей стан води є найпоширенішим на планеті. Щоб залишатися в такому стані води, потрібно певних температур (від 0° до 100°С) і тиску. Молекули води у рідкому стані розміщуються та рухаються так, що вона може тримати об'єм, але не може тримати форму.
  2. Твердий. У кристалах льоду водневі зв'язки характеризуються більшою стійкістю, ніж в інших станах води. Для того щоб вода зі стандартного рідкого стану перейшла в твердий необхідні певні умови. Температура повітря повинна дорівнювати 0 ° С та нижче, а атмосферний тиск 760 мм ртутного стовпчика.
  3. Газоподібний. У газоподібний стан вода переходить при температурі повітря 100 ° С починається кипіння, що перетворює рідку воду на пару. Однак у газоподібний стан вода може переходити і при низьких температурах. Ми бачимо, як клубиться пара, і зовсім неозброєним оком не помічаємо випаровування без досягнення температури кипіння – це говорить про постійну зміну і форми, і обсягу газоподібного стану.

Особливості молекул води та переходи між станами

При температурі 4°С, з об'ємом 1 см³ вода має найбільшу щільність, у такому стані вода прийнята за одиницю виміру маси - 1 грам. Після замерзання вона розширюється, а коли температура знижується до 0°С, об'єм води стає ще більшим. Завдяки цій властивості, лід не тоне у воді. Завдяки низькій теплопровідності вода під льодом у водоймах не промерзає повністю, що дозволяє зберегти підводне життя до приходу тепла.

Водна система нашої планети дуже широка, вода в різних агрегатних станах підтримує життя на нашій планеті. Існує шість способів переходу води від одного стану до іншого:

  • замерзання чи кристалізація;
  • плавлення;
  • пароутворення з кипінням;
  • конденсація;
  • сублімація;
  • десублімація.

Перші чотири перетворення знайомі всім, оскільки часто ми можемо чути ці поняття та бачити у побуті. А ось що таке сублімація та десублімація? Це перехід води з твердого стану одразу в газоподібний та навпаки. У разі сублімації з льоду в атмосферу випаровуються молекули води, а процес десублімації ми можемо спостерігати зимовим трохи туманним ранком як іній на поверхнях – водяний туман торкається холодніших предметів і замерзає красивим сніговим шаром.

Оскільки на нашій планеті Земля, кліматичні умови відрізняються, тому стан води в різних регіонах відрізняється.

Як покращити стан та смак питної води

Чистота води будь-якого агрегатного стану протягом останніх десятиліть викликає тривогу, а скорочення її обсягів для пиття на планеті – бажання зробити запаси. Але якщо з другим потрібно багато ресурсів, а також цілу стратегію, то перше можна спробувати поліпшити навіть у побутових умовах. На сайті АKVO ви можете знайти собі відповідну систему очищення води, яка не тільки очищатиме воду від небезпечних забруднень, але й покращить її органолептичні властивості. Однак вибір системи для очищення води не проста справа, тому щоб спростити свій вибір зверніться до наших менеджерів, вони врахують усі ваші побажання та підберуть систему, яка відповідає вашим потребам.

Автор: Сергій Трофімов
Дата: 10.11.2021 р.
У вас залишились запитання? Залиште свої дані, і ми вам передзвонимо!
Ви можете замовити