Аналіз води безкоштовно! ЗАМОВ ЗАРАЗ
Місто:
Телефонуйте та наш експерт вас проконсультує:
Рубрики
Пошук
Популярні

Як утворюється туман?

За якої умови утворюється туман?

Природа дуже часто дивує і демонструє безліч неймовірних явищ, більшу частину яких люди вже звикли спостерігати, але чому вони з'являються далеко не кожному, наприклад, туман – їм нікого не здивувати, але при цьому не всі розуміють причину його походження.

Туман - це така ж хмара, яку ми бачимо на небі, що тільки знаходиться безпосередньо над поверхнею землі або водойми. Він виникає завжди, коли відбувається контакт теплого, вологого повітря з холоднішим. Найбільш сприятливий час, коли утворюється багато туманів – це осінь, тому що в цей період повітря охолоджується набагато швидше, ніж поверхня землі та водойми.

Чому виникає туман, відповідь на це питання досить проста - це відбувається через випаровування води з теплої поверхні в холодне повітря, але через сильний перепад температури, зайва волога в нижньому атмосферному шарі не піднімається вище, а перетворюється на водяні краплі. Після цього дрібні частинки пилу починають прилипати до води, роблячи краплі більших розмірів, тому вони стають видимими людині. Таким чином, чим більше над поверхнею землі пилу та інших дрібних частинок, тим швидше утворюється наземна хмара, тому великі міста практично завжди оповиті слабкою туманною пеленою. Найчастіше наземні хмари виникають увечері або вранці після зниження температури ґрунту та рослинності. Але тумани можливі і в зимовий час, таке явище відбувається над будь-якою водною гладдю, адже температура води в цей час істотно тепліша за повітря. Сьогодні нерідкі тумани під час морозів та в містах навіть за низького рівня вологості, особливо на залізничних та автобусних вокзалах, у цьому випадку туман складається з пари, яка з'являється під час згоряння палива в автомобілях та роботи печей на промислових підприємствах.

Види туману - залежать від того, як утворилася наземна хмара

За походженням туманні утворення поділяються на сухі, пов'язані з великим вмістом диму, пилу, кіптяви та інших частинок у повітрі, і вологі – це варіант, коли задіяні лише вода та пил.

У свою чергу, вологі тумани поділяються на три види:

  • поземний – туманна пелена, яка стелиться прямо по землі, може бути суцільна, а може йти окремими клаптями, при цьому видимість не перевищує 1 км;
  • що просвічується - у цьому випадку видимість над поверхнею землі невисока, буквально пару метрів, але на небі можна розрізнити хмари;
  • суцільний - видимість при такій густій пелені дуже обмежена, а небо практично неможливо розглянути. Коли утворюється такий туман, він особливо небезпечний для дітей та автомобілістів, адже дитина не бачачи небезпеки може різко виникнути на дорозі, прямо перед колесами авто, тому в таку погоду батькам та водіям слід завжди бути насторожі.

Туманна пелена може стелитись над поверхнею від півгодини до кількох діб, а після того як повітря досить прогріється, воно просто розсіюється. Це відбувається так як краплі туману, нагріті сонячними променями, випаровуються і перетворюються на пару, яка піднімається вище, внаслідок чого утворюються хмари і потім може йти дощ.

Вплив туману на людину

Оскільки туманна пелена утворюється в повітрі, вона сильно погіршує видимість і може вплинути на певні види діяльності людини, особливо наземний, морський і особливо повітряний транспорт. У туманну погоду авіарейси завжди скасовують, щоб уникнути аварійних ситуацій, що нерідко заважає не лише мандрівникам, а й негативно впливають на бізнес.

Як підвищена вологість повітря, туман абсолютно нешкідливий для людини, якщо, звичайно, не йдеться про туманний смог, який складається з безлічі небезпечних для здоров'я людей забруднювачів. Звичайний туман - це добре зволожене повітря, і при багатьох захворюваннях їм навіть корисно подихати, але тільки в умовах дачі або заміської поїздки, далеко від великих міст. Зібравши в собі весь пил та інші забруднювачі, краплі туману сильно обтяжуються і осідають на поверхні водойм, що не найкраще позначається на їх чистоті. Тому перед вживанням води з колодязів та інших неперевірених джерел фахівці рекомендують проводити її очищення за допомогою спеціальних фільтруючих приладів, які можна замовити онлайн зі швидкою доставкою по всій Україні через інтернет-магазин akvo.com.ua.

А щоб правильно підібрати обладнання, ми рекомендуємо провести аналіз води. Після аналізу наші фахівці зможуть легко підібрати вам правильне рішення для очищення вашої води.

Автор: Олександр Трофімов
Дата: 14.09.2022 р.
У вас залишились запитання? Залиште свої дані, і ми вам передзвонимо!
Ви можете замовити