Аналіз води безкоштовно! ЗАМОВ ЗАРАЗ
Місто:
Телефонуйте та наш експерт вас проконсультує:
Рубрики
Пошук
Популярні

Зворотний осмос: все, що потрібно знати

Принцип очищення води фільтром зворотного осмосу: плюси та мінуси роботи системи

Усім відомий той факт, що організм людини на 75-80% складається з води, тому якість рідини, що споживається нами, безпосередньо позначається на здоров'ї. Як показали дослідження, сьогодні проблема чистоти води стоїть досить гостро і лідируючу позицію серед фільтрів займає зворотний осмос - така установка значно підвищує якість водного потоку, оскільки шкідлива "мертва" вода без очищення та мінералізації, здатна заподіяти шкоду здоров'ю, після проходження кількох стадій фільтрації йде в каналізацію, а чиста, з оптимальним рівнем pH і приємним смаком надходить у кран, а які переваги і чи є недоліки системи, варто розглянути докладніше.

Якщо ви серйозно дбаєте про здоров'я - своє та близьких, значить, настав час дізнатися, що ж таке фільтр зворотного осмосу, який його принцип роботи, яка користь чи чи існує шкода очищення води такою системою без накопичувального бака або з баком, оцінити все і "проти", дізнатися, яку функцію виконує мембрана, чи потрібна її промивання, загалом, здійснити пошук інформації зі статей, картинок, відео-джерел.

Основні етапи

Перед тим, як розібратися в принципі роботи, слід знати, що очищення відбувається у три основні етапи:

  • проходження попередніх вертикальних фільтрів;
  • фільтрація потоку за допомогою мембрани;
  • стадія прочистки у горизонтальних колбах-постфільтрах.

Водний потік, що подається з водопроводу під тиском, надходить у вертикальні фільтри, які містять картриджі механічного чищення та вугільний фільтр. На цій стадії рідина очищається від фракцій піску, іржі, інших великих механічних включень, які можуть приховувати небезпеку напівпроникної мембрани.

Після цього потік проходить через мембрану - по суті, головний бар'єр, робота якого спрямована на ліквідацію складновіддільних домішок (ліквідує до 99,8%). Мембрана ефективна у видаленні мікрочастинок розмірами до 0,0001 мкм, яких відносяться солі жорсткості, залізо, іони натрію, нітрати, віруси тощо. При цьому такі речовини як хлор, вуглекислий газ залишаються. Мембрану слід періодично мити з використанням спеціальних хімічних антискалантів, щоб усунути солі алюмінію, що осідають.

Далі брудний концентрат відправляється в каналізацію, а очищена рідина потрапляє в комплекс постфільтрів, який може включати вугільний фільтр, мінералізатор, структуризатор. Суть роботи вугільного фільтра у тому, що він ловить залишки нерозчиненого хлору, який досить шкідливий, органічних сполук; мінералізуючий картридж заповнює втрачений у процесі фільтрації набір корисних мінералів, структуризатори покращують структуру рідини на краще. Також, залежно від моделі, може бути встановлене ультрафіолетове знезараження, покликане не пропустити з водним потоком жодного життєздатного мікроорганізму.

В результаті всього процесу, накопичувальний бак або кран надходить очищений, приємний на смак водний потік, насичений, до того ж, корисними речовинами. Серед переваг варто виділити такий показник, як високий ступінь фільтрації, з яким не зрівняється жодна інша установка. Також до переваг слід віднести:

Універсальність - обладнання ідеально підходить для встановлення в будинку, квартирі, школі, лікарні та будь-якому іншому закладі. Крім того, є моделі, призначені для монтажу в системах, де є проблеми із тиском у водопроводі;
різноманітність - сьогодні розроблена маса конструкцій з різним набором фільтруючих елементів та продуктивністю, що дає можливість кожному споживачеві підібрати найкращу на свій погляд модель;
низька вартість найчистішого продукту для пиття, яка в рази менша, ніж бутильованого.
Що ж до мінусів, тут можна відзначити досить високу вартість порівняно з іншим водоочисним обладнанням, але якість чистого продукту, що отримується, і довговічність обладнання цілком компенсують даний недолік.

Який результат слід очікувати?

На питання, чи можна пити воду, очищену зворотним осмосом, чи ні, відповідь однозначна - звичайно, так, адже в процесі очищення фільтрами-бар'єрами відбувається пом'якшення, знесолення, усуваються віруси, хлор, підвищуються показники мінералізації (якщо обладнання з мінералізатором), смак і склад питної води після фільтрації значно покращується, і з крана вона надходить без неприємного запаху.

Деякі скептики стверджують, що система видаляє з водного потоку життєво необхідні мінеральні речовини, тому вода шкідлива. Однак варто зазначити, що концентрація таких елементів, як магній, кальцій у водопроводі часто перевищує встановлену норму, що призводить до утворення піску та каміння у нирках. Достатню кількість мінералів людина отримує із продуктів харчування. Крім того, встановлення моделі, в якій передбачено мінералізації, вирішує ці проблеми.

Тонкощі обслуговування обладнання

Перед тим як купувати очисну установку, слід вивчити, як правильно її експлуатувати та обслуговувати. Слід врахувати, кожен окремий фільтруючий елемент має власний ресурс, після якого необхідна його заміна обов'язково. Без своєчасної заміни весь комплект загалом втратить свою ефективність. До того ж, вихід з ладу одного елемента може спричинити несправність решти. Купуючи той чи інший фільтр, слід одразу звернути увагу на його термін експлуатації. До того ж, слід врахувати, що зазначений термін може бути скорочений, якщо обладнання працює з особливо забрудненим середовищем.

Як правило, картриджі попереднього очищення змінюють раз на 4-6 місяців, напівпроникну мембрану - раз на 2-4 роки, вугільний картридж, мінералізатор - 1 раз на рік, але дані показники можуть змінюватися в залежності від кількості мешканців будинку або квартири і від інтенсивність експлуатації.

Найбільш популярні моделі та їх порівняння

Сьогодні виробники випускають масу обладнання для покращення якості води, але тільки система фільтрації зворотний осмос, як показує огляд, дає приголомшливий подвійний ефект у порівнянні з іншими фільтрами, вона здатна не тільки очищати, але й наповнювати потік корисними компонентами, а топ-рейтинг найпопулярніших моделей в Україні 2018/2019 складають такі вироби:

  • Ecosoft Absolute MO550PSECO з помпою - висококласне обладнання з п'ятьма щаблями чищення. Це відмінний варіант для встановлення в будинках та квартирах, де є проблеми зі зниженим тиском у водопровідній конструкції. Помпа містить датчики та контролер, насосний механізм починає активно функціонувати в тому випадку, коли тиск падає, а коли він відновлюється, насос відключається;
  • Organic Smart Osmo 8 з мінералізатором-біоактиватором та УФ-лампою – найновіший сучасний пристрій, розроблений польсько-українським виробником для найвибагливіших споживачів. Очищення проходить вісім щаблів, після яких рідину можна давати пити навіть маленьким дітлахам. Продуктивність системи - до 300 л/добу, вона ідеально підходить як для встановлення в квартирі, так і в приватному будинку;
  • Platinum Wasser Ultra 8 - також восьмиступінчаста установка німецького виробництва, що дозволяє отримувати вдома корисні питні водні потоки, що пройшли мінералізацію, структуризацію, pH-корекцію. Це професійне водоочисне обладнання, що надає приємного джерельного смаку без сторонніх запахів;
  • зворотний осмос Xiaomi Mi Water Purifier із контролем якості роботи за допомогою смартфона.

Це лише невеликий топ огляд кращого обладнання. Пошук хорошої фільтруючої зворотноосмотичної установки слід розпочинати з огляду продукції таких відомих брендів, як Aquafilter, Bluefilters, BWT, Platinum Wasser та купувати продукцію виключно у перевіреного продавця.

Де купити і скільки коштує зворотний осмос?

Великий вибір систем водоочищення пропонує інтернет-магазин AKVO. У нас ви зможете в режимі онлайн підібрати найкращу для себе за ціною та технічними характеристиками зворотноосмотичну систему, яка забезпечить ваш будинок чистою питною водою. Вартість обладнання залежить насамперед від його функціональності. В асортименті є як простіші моделі, так і професійне обладнання з багатоступеневим комплексом. Всі ціни, представлені на сайті akvo.com.ua, справедливі та дійсні на момент покупки.

Переваги покупки в інтернет-магазині AKVO

Ми не просто інтернет магазин, що реалізує висококласну продукцію від світових виробників. Ми маємо власну лабораторію, де фахівці зможуть провести попередній аналіз, щоб підібрати оптимальний варіант обладнання. Ми доставляємо замовлення у будь-який регіон України. За бажанням замовника наші фахівці проведуть якісні монтажні роботи. Майстер прибуде у зручний для обох боків час, а по закінченні установки надасть гарантію. Під час монтажу буде перевірено вихідний тиск. Таким чином, звернувшись до компанії AKVO, ви отримаєте повний спектр послуг: від професійної консультації до доставки та встановлення обладнання, а наявність знижок та акцій зроблять покупку ще вигіднішою.

Автор: Сергій Трофімов
Дата: 19.07.2023 р.
У вас залишились запитання? Залиште свої дані, і ми вам передзвонимо!
Ви можете замовити