Аналіз води безкоштовно! ЗАМОВ ЗАРАЗ
Місто:
Телефонуйте та наш експерт вас проконсультує:
Рубрики
Пошук
Популярні

Хімічний склад питної води

Що таке вода?

Вода – унікальна речовина, хімічна формула молекули якої Н2О відома нам з дитинства; Коротко кажучи, водень і кисень є основними складовими елементами речовини, що має таку назву, але склад з природних джерел може включати й інші елементи. Хоча в такому випадку це вже не буде називатися водою, але все ж таки ми беремо за основу саме цей факт.

Кількість Н2О на планеті дуже велика, але з величезної маси придатна для пиття лише близько одного відсотка, що знаходиться в підземних джерелах, озерах та річках. Практично неможливо знайти воду, склад якої включає тільки молекули H2O, так як в ній розчиняються різні хімічні сполуки і елементи, можуть бути бактерії і мікроорганізми. До того ж, хімічно чиста вода, наприклад дистильована, не несе користі для здоров'я. Оцінка якості проводиться з фізичної, бактеріологічної та хімічної точки зору.

Хімічний склад питної води

Існують норми та стандарти, яким має відповідати питна вода з хімічної точки зору. Вони включають оцінку таких показників, як:

  • жорсткість, що визначається співвідношенням води іонів кальцію і магнію. На великій глибині речовина має більшу жорсткість, ближче до поверхні землі жорсткість знижується. Показники жорсткості забезпечують надходження в організм людини необхідної кількості компонентів, вживання занадто м'якої Н2О може призвести до нестачі кальцію в організмі та розвитку захворювань;
  • мінералізація - суттєва характеристика якості питної води, яка визначається вмістом розчинених у них солей. Оптимальні показники становлять 200-400 мг/л, однак кожен мінерал має окремий рекомендований показник;
  • окислюваність - параметр, що визначає кількість органічних сполук. Надто високі показники можуть свідчити про забруднення побутовими відходами;
  • кислотно-лужний баланс показує, наскільки активними є іони водню у воді, в нормі рівень рН має показник близько 7, якщо даний параметр нижче, Н2О має підвищену кислотність, якщо вище - середовище стає лужним.

Вода з водопроводу може містити аміак, нітрити, нітрати, хлориди, сульфати, залізо, хлор, магній, марганець, кремній та інші речовини в певних кількостях, часто вона не підходить для пиття та приготування їжі через підвищене забруднення, у тому числі важких металів. Очищення вода для пиття за допомогою фільтрів дозволяє позбавитися від забруднень, зберігаючи всі необхідні для організму речовини.

Цікаві факти про воду, хімія та фізичні характеристики

Якщо розбиратися з тим, що така вода, як її будова, то з точки зору хімії вона являє собою неорганічну сполуку, молекула якої отримана з двох атомів водню та одного атома кисню шляхом утворення ковалентного зв'язку. За участю води проходять різні хімічні реакції, завдяки чому вона використовується у всіх галузях людської діяльності, зокрема харчової та хімічної промисловості.

Щільність води може змінюватися в залежності від температури, при охолодженні до 4 градусів вона зростає, а після знижується, завдяки чому забезпечуються умови, що зберігають життя істотам, що живуть у водоймах; хімія вивчає властивості води, її взаємодію космосу з іншими хімічними речовинами, отримання у процесі реакції нових сполук.

Всі живі організми на планеті не можуть існувати без вологи, до її якості висуваються високі вимоги, оскільки безліч захворювань викликає вживання забрудненої води, тому сьогодні в Україні багато хто використовують для пиття та приготування їжі очищений бутильований продукт або встановлюють фільтри для очищення водопровідної Н2О.

Н2О має феноменальні властивості, завдяки яким ця хімічна речовина стала необхідною умовою для виникнення життя - вона може існувати у трьох агрегатних станах, у воді розчиняються багато речовин, завдяки чому в організм можуть разом із питтям потрапити необхідні для його функціонування корисні хімічні елементи - кальцій, йод, магній, фтор, бром, селен та інші.

Вона може використовуватися для лікування деяких захворювань - так, мінеральні води з давніх-давен застосовувалися в числі оздоровчих процедур. Людина може прожити без їжі кілька тижнів, а без води – лише кілька днів.

Повідомлення про дослідження, проведені організацією ЮНЕСКО, що оцінюють якість з точки зору хімії, органолептичних властивостей, бактеріології, свіжої води у різних країнах світу, свідчить, що найчистіша у світі вода – у Фінляндії.

Автор: Сергій Трофімов
Дата: 26.07.2023 р.
У вас залишились запитання? Залиште свої дані, і ми вам передзвонимо!
Ви можете замовити