Аналіз води безкоштовно! ЗАМОВ ЗАРАЗ
Місто:
Телефонуйте та наш експерт вас проконсультує:
Рубрики
Пошук
Популярні

Вода з бюветів — думка фахівців!

«У цій воді справді миються бомжі, миються собаки, люди виливають у неї вміст пляшок, а вода йде назад у свердловину, не очищаючись. СЕС дивиться, щоб рівень забруднення був задовільний, інакше свердловину зазвичай закривають, воду знезаражують, і після цього знову відкривають. Вода з крана може бути більш хлорована, але більш безпечна бактеріологічно. Вода із бюветів небезпечна для пиття. Воду із бюветів у Київводоканалі взагалі пити не рекомендують. Кажуть, що обслуговує їх Київводфонд, але ніхто не може гарантувати, що у сирій воді не міститься небезпечного забруднення. Вода в бюветах не знезаражується і говорити, що вона безпечна для здоров'я, що її хімічний та бактеріологічний склад відповідає нормам, ми просто не можемо. Ми рекомендуємо пити воду із крана. Особисто я взагалі не рекомендую пити воду з бювету — там є небезпечні елементи (наприклад, може бути підвищений вміст заліза), кип'ятінням позбавитися таких сполук неможливо», — каже Вікторія Яковлєва, директор з інформполітики “Асоціація Укрводоканалекологія”.

У Київському еколого-культурному центрі, де скептично ставляться до вітчизняних стандартів якості води, що ґрунтуються на радянських ГОСТах, і потребують перегляду, з цими доводами у Київводоканалі згодні. За словами директора центру Володимира Борейка, краще пити воду з водопроводу, ніж із бюветів — якість останньої ніким не контролюється. "Санепідемстанція може робити вибіркову перевірку раз на рік, але цього недостатньо - близько 50% води з бюветів забруднено важкими металами та нафтопродуктами", - зауважив еколог.

За словами фахівців, бюветна вода, або вода зі свердловини, більш небезпечна для здоров'я людини, ніж водопровідна вода. Про це під час прес-конференції повідомив старший науковий співробітник відділу екології водойм Інституту гідробіології НАНУ Юрій Плігін. «Бювет – це не панацея чистої води. Я, наприклад, п'ю воду з під крана, тільки кип'ячену. Вода з бюветів та артезіанської свердловини нічим не обробляється, труби, якими вона тече, обростають бактеріями та водоростями», — сказав експерт.

Рівень мінералізації підземних вод з кожним роком зростає і причина цього відома. Безліч хімічних підприємств, заводів та інших виробничих компаній зливають усі відходи у воду без зайвих комплексів очищення. Саме через це ми п'ємо погану воду, яка доступна у свердловинах та бюветах. Немає закону, який припинив би це неподобство, та й уваги особливого на це ніхто не звертає. Чи варто питати, чому це у нас така погана вода? Чому ж мінералізація та наявність шкідливих речовин у питній воді перевищують норми «Води питної» (ГОСТ 2874-82) у 2 та більше разів?

Коли хтось п'є воду з бювету чи свердловини, він одразу відчуває неприємний смак та запах. Аналізи води показали, що в ній дуже багато заліза та органічних речовин сірководню. А хлор, якого там практично немає, мав знижувати рівень бактеріального забруднення.

«У жодному разі не варто набирати воду з бюветів і зберігати їх у ПЕТ-пляшках, — наголошує професор, доктор медичних наук Тетяна Стрекаленко. Ця тара підійде хіба що для гасу - не більше. Ми забуваємо, що пластикова пляшка є одноразовою, — каже Тетяна Василівна — по-перше, коли ми випиваємо з неї воду, туди потрапляє ціла низка мікроорганізмів, у тому числі й патогенних, які є у повітрі. Будь-яка вода має у своєму складі кілька органічних речовин. Ми цього не відчуваємо, а мікроорганізмів цього цілком достатньо для посиленого розмноження. По-друге, при повторному використанні тара зазнає перепадів температури, при цьому посилюються процеси старіння пластику. Що це таке? Як і в людини, там з'являються «зморшки» — тріщини, завдяки їм мікроорганізми легше прикріплюються до поверхні, а з самого пластику починають виділятись шкідливі хімічні компоненти». Якщо ж вода в такій тарі стоятиме на кухні, скажімо, біля гарячої батареї або на сонці — всі ці процеси прискорюватимуться у кілька разів!

Автор: Олександр Трофімов
Дата: 17.05.2023 р.
У вас залишились запитання? Залиште свої дані, і ми вам передзвонимо!
Ви можете замовити