Аналіз води безкоштовно! ЗАМОВ ЗАРАЗ
Місто:
Телефонуйте та наш експерт вас проконсультує:
Рубрики
Пошук
Популярні

BPA-free — що означає цей напис?

BPA — промислова хімічна речовина, яка може потрапити в їжу і напої. У повсякденному житті ми стикаємося з ним через самі звичні предмети, наприклад: дитячі іграшки, поїльники, прорізувачі, пластикові контейнери для продуктів харчування, пляшки для води і багато іншого.

Деякі експерти повідомляють, що BPA вкрай токсичний для організму. Чи так це, давайте розберемося.

Пляшки для води, пластикові контейнери, консерви в бляшаних банках, дитячі пустушки і пляшечки щодня використовуються мільйонами людей по всьому світу. Їжа і напої, що контактують з пластиковими поверхнями надходять в організм у великих кількостях. На жаль, це означає, що будь-які хімічні частинки в складі пластикових упаковок можуть виділятися в питну воду і їжу. Дослідження показали, що деякі з цих частинок потенційно шкідливі. Зокрема, це BPA.

Що таке BPA?

BPA (бісфенол А) — це синтетична речовина, що використовується в промисловому виробництві пластмас і гуми. Це безбарвний твердий матеріал, який розчинний в органічних розчинниках, але погано розчинний у воді. З 1957 року BPA використовується в якості недорого затверджувача у виготовленні пластмаси і є одним з ключових мономерів у виробництві епоксидних смол.

З пластику виготовляється величезна кількість споживчих товарів, серед яких:

  • Пляшки для води та напоїв
  • Пластикові контейнери
  • Консерви
  • Туалетні приналежності
  • Жіноча гігієнічна продукція
  • CD і DVD
  • Побутова техніка
  • Спортивний інвентар
  • Лінзи для окулярів
  • Медичні інструменти
  • Зубні пломби й герметики
  • Термопапір для друку чеків

Епоксидними смолами покривають внутрішню сторону майже всіх банок для консервів, щоб запобігти корозії і руйнування металу.

За оцінками, в 2011 році для виробництва пластмас було вироблено понад 4 мільйони тонн BPA, що робить його однією з найбільш об'ємних хімічних речовин, вироблених в світі.

BPA є потенційно шкідливою хімічною речовиною. А так як він повсюдно використовується, проблема серйозна.

Варто відзначити, що виробники в деяких продуктах, які містять BPA, просто замінили його на бісфенол-S (BPS) або бісфенол-F (BPF). Проте, навіть невеликі концентрації BPS і BPF можуть завдавати шкоди аналогічно BPA.

Як визначити, чи містить пластик BPA або він BPA free?

У виробництві упаковки використовується 7 класів пластмас. Номер класу можна побачити всередині символу рециркуляції.

Бісфенол А можуть містити пластики з номерами 03 і 07.

Пластики класу 3 (полівінілхлорид, позначається латинськими буквами PVC), швидше за все, містять BPA, BPS або BPF.

Пластики класу 7 (категорія пластмас «інші») об'єднує такі пластмаси, як полікарбонат (іноді відображається латинськими літерами PC) і епоксидні смоли, виготовлені з мономера бісфенолу.

Не містять бісфенол А пластмаси типу:

  • 1 (ПЕТ, позначається PET)
  • 2 (поліетилен високої щільності, позначається HDPE або PE-HD)
  • 4 (поліетилен низької щільності, позначається LDPE або PE-LD)
  • 5 (поліпропілен, позначається PP)
  • 6 (полістирол, позначається PS)

Як BPA проникає до організму?

Основним джерелом BPA є упаковані і консервовані продукти. Бісфенол A може «мігрувати» в продукти харчування і напої, а також потрапити в організм через шкіру. Такі фактори, як температура, час контакту, вік і знос тари можуть прискорити і збільшити ступінь впливу і проникнення.

Наприклад, недавнє дослідження показало, що рівень BPA в сечі знизився на 66% після трьох днів, протягом яких учасники уникали упакованих продуктів.

В іншому дослідженні дві групи людей їли по одній порції свіжого або консервованого супу щодня протягом п'яти днів. Рівень BPA в сечі був на 1 221% вище у тих, хто вживав консервований суп.

Крім того, ВООЗ повідомила, що рівень BPA у дітей на грудному вигодовуванні у вісім разів нижче, ніж у дітей, яких годували сумішшю з пляшечок, що містять BPA.

Чи небезпечний BPA?

Багато експертів стверджують, що BPA шкідливий, проте є і ті, хто з цим не згоден. Тому давайте розглянемо, що бісфенол А робить в організмі і чому його вплив на здоров'я залишається суперечливим.

Вплив BPA на біологічні механізми

Бісфенол А має аналогічну хімічну структуру і функцію, що і жіночий гормон естроген, тому може імітувати дію цього гормону в тілі людини.

Лише в останні десять років вчені з'ясували, що крім корисних властивостей цієї речовини вона може викликати незворотні зміни в репродуктивній системі, негативно впливати на ріст, ділення клітин, розвиток плода, знижувати виробництво сперматозоїдів у чоловіків, а також впливати на психофізичний поведінку потомства. Надалі це може привести до виникнення у малюка проявів поведінки, відмінної від його статі.

Крім того, BPA може також взаємодіяти з іншими рецепторами гормонів, наприклад, щитовидної залози, змінюючи їх функцію.

Так як тіло чутливе до змін рівня гормонів, саме тому вважається, що здатність BPA імітувати естроген впливає на здоров'я.

Суперечливість шкоди BPA

З огляду на інформацію вище, багато хто говорить, що слід заборонити BPA. Його використання вже було обмежено в ЄС, Канаді, Ізраїлі, Китаї, Малайзії і деяких штатах США — особливо в продуктах для немовлят.

У невеликих концентраціях ця речовина вважається нешкідливою, тому Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) до сих пір офіційно не заборонила його використання. Однак, у великих кількостях, а також при нагріванні бісфенол А починає проявляти канцерогенний ефект.

У звіті Управління з контролю якості харчових продуктів і лікарських препаратів США (FDA) говориться, що денний ліміт впливу в 50 мкг на кг маси тіла, ймовірно, безпечний на допустимих рівнях.

Проте, дослідження на гризунах показують негативний вплив BPA на набагато нижчих рівнях — всього 10 мкг на кг в день. Більш того, дослідження на мавпах показують, що рівні, еквівалентні тим, які в даний час застосовуються до людей, чинять негативний вплив на репродукцію.

Один огляд показав, що всі дослідження, які фінансуються галуззю, не виявили негативного впливу BPA на організм людини, в той час як 92% досліджень, що не фінансуються галуззю, виявили значні негативні ефекти.

Може викликати безпліддя у чоловіків і жінок

BPA може завдати шкоди чоловічій та жіночій репродуктивній системі.

Одне дослідження показало, що у жінок з частими викиднями в крові було приблизно в три рази більше BPA, ніж у жінок з успішною вагітністю. Більш того, дослідження жінок, що перебувають на лікуванні від безпліддя, показали, що при високому рівні BPA в організмі зменшується виробництво яйцеклітин і ймовірність завагітніти. А серед пар, що піддаються екстракорпоральному заплідненню (ЕКЗ), чоловіки з найвищими рівнями BPA мали на 30-46% більше шансів зробити ембріони більш низької якості.

Ще одне дослідження показало, що у чоловіків з високим рівнем BPA в 3-4 рази частіше відзначалася низька концентрація сперматозоїдів і їх низька кількість. Крім того, чоловіки, що працюють в компаніях-виробниках BPA в Китаї, в 4,5 разів частіше повідомляли про еректильні труднощі і зменшення загального задоволення сексуального життя, ніж інші чоловіки.

Хоча такі факти заслуговують на увагу, все ще потрібні додаткові дослідження для зміцнення доказової бази.

Негативний вплив бісфенолу А на дітей

Результат дії BPA в ранньому віці може вплинути на вагу новонародженого, гормональний розвиток, поведінку і ризик розвитку раку в більш пізньому віці.

Фахівці з наукового кампусу Саудівської Аравії вказують на те, що присутність бісфенолу в організмі може призводити до генетичного порушення ДНК. Вони також відносять його до «багатоступінчатого канцерогену», тобто до небезпечної речовини, здатної накопичуватися в організмі людини і впливати на розвиток ракових пухлин його дітей. Досліди проводилися з різними концентраціями бісфенолу. Виявилося, що навіть при дуже низьких кількостях бісфенол може викликати шкідливі наслідки для здоров'я людини і його потомства.

Є також дослідження, в яких зазначалося, що діти, народжені від матерів, які зазнають впливу BPA на роботі, важать при народженні в середньому на 0,2 кг менше, ніж діти інших матерів. Крім того, діти, народжені від матерів з високим рівнем BPA в організмі, були більш гіперактивними, тривожними і пригніченими. Вони також показали в 1,5 рази більшу емоційну реактивність і в 1,1 рази більшу агресивність.

Також вважається, що вплив BPA в молодості впливає на розвиток передміхурової залози і тканин молочної залози, що збільшує ризик розвитку раку.

Однак, хоча існує безліч досліджень на тваринах, що підтверджують це, дослідження на людях менш переконливі.

Як BPA пов'язаний з хворобою серця і діабетом 2 типу

Вчені з'ясували, що практично всі похідні бісфенолу можуть призводити до розвитку у людини цукрового діабету 2 типу.

Також дослідження повідомляють про підвищення ризику високого кров'яного тиску на 27-135% у людей з високим рівнем BPA в організмі. Крім того, опитування 1455 американців показало, що при високому рівні BPA збільшується ризик розвитку серцево-судинних захворювань до 18-63% і діабету до 21-60%.

Ще в одному дослідженні високий рівень бісфенолу А був пов'язаний з підвищеним ризиком розвитку діабету 2 типу до 68-130%.

Більш того, у людей з найвищими рівнями BPA ймовірність інсулінорезистентності, яка є ключовим фактором метаболічного синдрому і діабету 2 типу, підвищується до 37%.

Тим не менш, деякі дослідження не виявили зв'язку між BPA і цими захворюваннями.

Може спровокувати ожиріння

У жінок з ожирінням рівень BPA може бути на 47% вище, ніж у їхніх колег з нормальною вагою.

У кількох дослідженнях також повідомляється, що люди з найвищими рівнями BPA на 50-85% частіше страждають ожирінням.

Цікаво, що аналогічні закономірності спостерігалися також у дітей і підлітків.

Хоча пренатальний вплив бісфенолу А пов'язаний зі збільшеннями ваги у тварин, це не було однозначно підтверджено у людей. Необхідні додаткові дослідження.

Інші проблеми зі здоров'ям

Вплив BPA може також викликати такі проблеми зі здоров'ям:

  • Синдром полікістозних яєчників: у жінок з даним захворюванням спостерігався рівень BPA на 46% вище, ніж у здорових.
  • Передчасні пологи: у жінок з підвищеним рівнем BPA під час вагітності на 91% вище ймовірність пологів до 37 тижня.
  • Астма: Більш високий пренатальний вплив BPA пов'язаний з підвищеним на 130% ризиком задишки у дітей у віці до півроку. Вплив BPA в ранньому дитинстві також пов'язаний з хрипами в наступні роки.
  • Захворювання печінки: високий рівень BPA збільшує до 29% ризик аномальності рівнів ферментів печінки.
  • Імунна система: бісфенол А може сприяти погіршенню імунної функції.
  • Захворювання щитовидної залози: високий рівень BPA в організмі пов'язаний з ненормальним рівнем гормонів щитовидної залози, що вказує на порушення її функції.
  • Затримки розвитку мозку: дослідження африканських зелених мавп, які зазнали впливу BPA, рівень якого Агентство з охорони навколишнього середовища (EPA) порахувало безпечними, підтвердили втрату зв'язку між клітинами мозку.

Шкідливий бісфенол ще й тим, що може накопичуватися в організмі людини, діючи тим самим подібно бомбі уповільненої дії.

Як мінімізувати вплив Бісфенолу А на сім'ю?

З огляду на всі можливі негативні наслідки, з'являється бажання уникнути впливу BPA. Хоча повністю прибрати цей хімікат з повсякденного життя представляється мало можливим, все ж є кілька ефективних способів звести до мінімуму вплив Бісфенолу А.

  1. Уникайте упакованих продуктів. Їжте в основному свіжі, цільні продукти. Тримайтеся подалі від консервованих продуктів або продуктів, упакованих в пластикові контейнери з маркуванням 3 або 7 або літерами PC.
  2. Забудьте про консерви. Бісфенол А був виявлений в м'ясних, овочевих і фруктових консервах. Найбільше цього хімікату потрапляє відразу ж після обробки. Подальші час і температура зберігання вже не вплинуть на рівень BPA в консервованій їжі. Віддавайте перевагу свіжим або замороженим продуктам.
  3. Пийте зі скляних пляшок. Купуйте рідини, які поставляються в скляних пляшках або банках, і використовуйте скляні дитячі пляшечки замість пластикових.
  4. Вибирайте безпечні харчові контейнери. Пластикові контейнери можуть містити Бісфенол А. Оскільки він починає діяти при нагріванні, не наливайте дуже гарячі або киплячі рідини в пластиковий посуд, не розігрівайте їжу в контейнерах в мікрохвильовці, не використовуйте контейнер, якщо він подряпаний. Використовуйте для зберігання і розігрівання в мікрохвильовій печі скляні або керамічні ємності. Шукайте пластик з маркуванням BPA-free.
  5. Будьте обережні з термальним папером. Наскільки це можливо, обмежте свій контакт з квитанціями, квитками, чеками, так як вони містять високий відсоток бісфенолу А. Цей хімікат може потрапити на шкіру або проникнути в організм через випадкові контакти з папером. Обов'язково мийте руки після контакту з тепловою паперовою продукцією.
  6. Відмовтеся від сигарет. У деяких сигаретних фільтрах було знайдено до 25% Бісфенолу А. Таким чином, відмова від куріння може потенційно знизити вплив BPA.
  7. Перевіряйте якість іграшок. Переконайтеся, що пластикові іграшки, які ви купуєте дітям, зроблені з матеріалу, що не містить BPA, — особливо для іграшок, які ваші діти можуть брати в рот. Сьогодні багато виробників воліють маркувати свою продукцію як BPA-free.
  8. Купуйте порошкоподібну суміш для грудних дітей. Деякі експерти рекомендують використовувати порошки замість рідин, оскільки рідина може поглинати більше BPA з контейнера.

Задумайтесь, як часто ви читаєте склад продуктів в магазині, а вже тим більше звертаєте увагу на склад упаковки.

Не секрет, що існує ряд продуктів, які не можна вживати вагітним і годуючим жінкам, а також маленьким дітям через їх агресивний склад. Виявляється, що такі шкідливі і часто канцерогенні речовини можуть міститися також в упаковці і пластиковому посуді.

І хоча доводити все до фанатизму не хочеться, та й не треба, але все-таки обережність ще нікому не завадила. Тим більше, що заміна пластикового посуду на BPA-free не вимагає надзусиль. А вживання свіжих продуктів автоматично захистить від контакту з BPA. Встановлення фільтру для питної води вдома позбавить необхідності купувати воду у пластикових пляшках.

Автор: Сергій Трофімов
Дата: 05.12.2023 р.
Ви можете замовити