Аналіз води безкоштовно! ЗАМОВ ЗАРАЗ
Місто:
Телефонуйте та наш експерт вас проконсультує:
Рубрики
Пошук
Популярні

Чому влітку йде дощ, а взимку – сніг?

Дощ – влітку, сніг – узимку: чому так, а чи не інакше?

Дощ і сніг – це опади, які ми спостерігаємо протягом року з певною періодичністю. Ще з раннього дитинства приходить розуміння, що зазвичай влітку дуже весело бігати по калюжах під теплими дощовими крапельками, а взимку не менш весело бігати із санками на снігові гірки. І, як правило, практично всі діти задають своїм батькам цілком закономірне питання – чому влітку йде дощ, а взимку йде сніг?

Зрозуміло, що пояснюється це з погляду законів фізики, але все ж таки навіть дорослі люди хотіли б отримати більш доступну відповідь.

Як утворюється сніг та дощ?

Опади зазвичай асоціюються з хмарами. Навіть у ті часи, коли не було водопроводів, наші люди намагалися стежити за хмарами, щоб своєчасно збирати дощову воду. Дощову воду використовували у господарських потребах, прали у ній одяг, милися тощо. У наші дні вживати таку воду небезпечно, але якщо скористатися спеціальними фільтрами для води, які пропонує інтернет-магазин AKVO, після очищення можна отримати цілком придатну воду для пиття.

То чому з хмар іде дощ? Цей процес зумовлений зміною стабільності їхньої маси. При однорідному складі хмар дощ не йтиме, при зміні цього параметра опади будуть неминучими. А що саме «випадатиме» з таких хмар, безпосередньо залежить від температури навколишнього шару повітря.

Ті хмари, які дають опади, складаються з:

  • маленьких кристаликів льоду, які вважатимуться сніжинками;
  • крапель холодної води.

Саме така суміш і випадає із хмари. Якщо хмарне повітря тепле, то вона встигає добре прогріватися на шляху до землі. В результаті ми з вами отримуємо дощ – і переважно це трапляється влітку. Але коли температура повітря має негативний показник, то маленькі крижинки не встигають розтанути і на землю падає мокрий або звичайний сніг. Саме це пояснює той факт, чому влітку йде дощ, а взимку – сніг.

Що таке сніг?

Ну якщо з дощем все зрозуміло: це крапельки води, що випадають із хмар, то утворення снігу завжди викликає непідробний інтерес у дітей та дорослих. Як було сказано вище, це ті ж опади, для появи яких потрібна температура не більше 0 С. Утворюються вони шляхом замерзання крапель води, в результаті чого виходять маленькі крижинки.

Примітно, що кристал молекули води у разі має шестикутний формат. Тому кожна сніжинка завжди має вигляд правильної шестикінцевої зірочки. Спочатку з крапельки води формується мікроскопічна сніжинка, діаметр якої становить близько 0,1 мм. По дорозі до землі вона «чіпляє» на себе вологу з повітря, швидко обростаючи додатковими кристалами. Її промінчики збільшуються і набувають оригінальної форми. При цьому ви точно не зможете знайти у природі двох однакових сніжинок. А їх білий колір пояснюється величезним вмістом у них повітря – до 95%. Саме тому сніжинки легкі як пух, і опускаються на поверхню землі дуже повільно, іноді злітаючи вгору повітряними потоками.

Проте буває так, що у атмосфері можуть спостерігатися аномальні явища. Наприклад, коли спекотного літа несподівано з Арктики прориваються маси холодного повітря. Тепле повітря поступається місцем холодному, а в точці їх дотику утворюються великі хмари, що нерідко призводить до сильних опадів. Якщо ж температура знижується й надалі, а «посадка» хмар відзначена надзвичайно низько над землею, то в таких випадках цілком очікується і сніг улітку.

На щастя, це буває дуже рідко, тому ми використовуємо можливості снігу і дощу в зимовий і літній період на повну силу.

Автор: Олександр Трофімов
Дата: 13.01.2022 р.
У вас залишились запитання? Залиште свої дані, і ми вам передзвонимо!
Ви можете замовити