Аналіз води безкоштовно! ЗАМОВ ЗАРАЗ
Місто:
Телефонуйте та наш експерт вас проконсультує:
Рубрики
Пошук
Популярні

Структура води та її властивості

Наскільки вода потрібна живим істотам, відомо, мабуть, кожному. Вона служить основним елементом організму людини, що забезпечує нормальне функціонування всіх органів та терморегуляцію, бере участь у більшості хімічних реакцій, що відбуваються в клітинах, є транспортером поживних речовин, кисню, допомагає засвоювати поживні речовини та виконує низку інших корисних функцій.

Наука не дає точних рекомендацій з приводу того, скільки води необхідно випивати людині на добу, проте безперечним є той факт, що вживати можна виключно очищений питний ресурс, який не шкодить організму. Щоб розібратися у тому, що таке чиста вода, слід вивчити структурну формулу та її основні властивості.

Структурна формула молекули води

З точки зору хімії, молекула води досить проста: складається вона з двох атомів водню та одного атома кисню, відповідно, структурна формула записується як H2O. Кожен із атомів водню з'єднується з киснем одним ковалентним зв'язком, тому формулу ще можна відобразити як H-O-H. Структура Н2О є особливу взаємозалежність молекул з високою діелектричною проникністю, з якою може змагатися лише ряд кислот ціаністого водню. Наприклад, показник проникності Н2О — 81, тоді як більшість інших тіл цей показник коливається не більше 2-3. Ця хімічна субстанція здатна найкраще розчиняти інші речовини, окислювати практично будь-які гірські породи і надавати руйнівний вплив на метал.

Вода унікальна своїми властивостями, молекули мають здатність добре «злипатися» один з одним, що є поясненням багатьох її характеристик. Наприклад, однією з важливих властивостей є висока теплопровідність та температура кипіння. Щоб випарувати один літр Н2О, знадобиться набагато більше часу, ніж випаровування багатьох інших рідких складів.

Властивості структури води

У природному стані Н2О є прозорою субстанцією без запаху, кольору і смаку. Причому завдяки водневому зв'язку вона залишається рідкою у широкому діапазоні температур. У твердому стані вона перетворюється на лід, а в газоподібному стає парою. Структурна функція води може бути наступних видів:

  • наповююча - Н2О наповнює всі клітини організму людини вологою. Від рівня її нестачі в організмі можуть спостерігатися такі явища, як сильне відчуття спраги, зморщування шкірних покривів, пересушування слизових оболонок. При глобальному зневодненні в людини можуть бути розлади психіки, галюцинації і навіть смертельний результат;
  • розчиняюча — щоб забезпечити доставку поживних речовин у клітини організму, вода розчиняє їх у собі. Також вона сприяє виведенню продуктів життєдіяльності з організму природним шляхом, забезпечує правильний обмін речовин;
  • транспортна - завдяки якості високого натягу Н2О може проникати в найтонші капіляри, забезпечуючи харчування організму;
  • як терморегулятор - підтримує нормальну температуру тіла, володіючи властивостями випаровування та теплоємності.

Всі наведені вище функції повною мірою виявляються в чистому ресурсі, тому дуже важливо стежити за якістю споживаної води, періодично проводити лабораторні дослідження і у разі виявлення поганих показників використовувати додаткові фільтри. А ви вже встигли замовити установку, що фільтрує? Не варто відкладати це рішення на потім, про здоров'я своє та близьких потрібно подбати вже сьогодні!

Автор: Сергій Трофімов
Дата: 29.06.2022 р.
У вас залишились запитання? Залиште свої дані, і ми вам передзвонимо!
Ви можете замовити