Аналіз води безкоштовно! ЗАМОВ ЗАРАЗ
Місто:
Телефонуйте та наш експерт вас проконсультує:
Рубрики
Пошук
Популярні

Від чого з'являється накип?

Кожен із нас напевно стикався з таким явищем, як накип у чайнику. Причому вона утворюється як у звичайних кухонних, так і електрочайниках. Люди вже давно винайшли чимало коштів, як почистити стінки та дно посуду від відкладень, адже, погодьтеся, неприємно пити каву чи чай, коли в ній плавають частинки знайомої всім нам накипу, крім цього подібна вода чи напої з цієї води мають неприємний присмак, що позначається на вашому настрої та насолоді смаком приготовлених напоїв. Але крім естетичної непривабливості такої води, вона ще може нести істотну загрозу організму, тому важливо розуміти, що таке накип у чайнику, чим вона шкідлива і як з нею боротися.

Основні причини утворення накипу в чайнику

Щоб зрозуміти, чому утворюється накип у чайнику, варто провести хімічний аналіз води, яку ви берете із природного джерела чи водопроводу. Основна причина відкладення опадів криється у великому вмісті у такій воді солей важких металів. Пити регулярно таку воду вкрай не рекомендується (особливо на регулярній основі), оскільки це може призвести до того, що згодом у нирках починає формуватися каміння, засмічуватимуться кровоносні судини. Солі можуть відкладатися у суглобах, провокуючи такі хвороби, як остеохондроз, подагра та ін. Особливо не рекомендується пити таку воду людям, які ведуть пасивний спосіб життя.

Шкода накипу в чайнику можна визначити за її кольором. Наприклад, якщо вона має яскраво-білий відтінок, це свідчить про те, що у складі підвищений вміст хлору, надлишок якого шкідливий для організму. Якщо ви помічаєте постійний наліт на дні та стінках посуду, краще без роздумів встановити домашній фільтр, який нейтралізує хлор. Сьогодні у продажу можна придбати найрізноманітніші водоочисні системи, які дуже відрізняються призначенням, функціоналом, габаритами, вартістю та іншими показниками. Можна встановити фільтри комплексного очищення, як, наприклад, двоступінчастий фільтр Atlas Filtri Bravo DP Duo 10. Це високоякісна система, в яку входить картридж з активованим вугіллям, що знижує вміст хлору та усуває неприємний смак, запах.

Трохи жовтуватий накип у чайнику свідчить про підвищений вміст у воді кальцію, магнію, а руді відкладення – це, по суті, сполуки заліза. З одного боку, можна сказати, що утворення таких опадів говорить про те, що вода багата на корисні мікроелементи і, в принципі, цьому потрібно радіти, але якщо вони будуть відкладені на стінках посуду, навряд чи зможуть принести користь, швидше завдадуть шкоди. Очищають таку воду також за допомогою спеціальних установок, що фільтрують - це можуть бути магістральні, проточні фільтри, системи зворотного осмосу, як, наприклад, Organic Master Osmo 5. Встановивши водоочисну систему, ви відразу помітите, як накип у чайнику після фільтра зникне.

Як мінімізувати шкоду від накипу до чайника?

Розібравшись, чому з'являється накип у чайнику, ви можете спробувати без допомоги фільтруючих установок її прибрати. Посуд рекомендується регулярно чистити, особливо, якщо йдеться про електрочайник, оскільки щільний осад знижуватиме коефіцієнт теплопровідності і, отже, прилад довше грітиметься, швидше вийде з ладу. Є багато різних способів, одним із яких є чищення за допомогою лимонної кислоти – пару пакетиків потрібно засипати в ємність, залити водою та прокип'ятити хвилин 5-10. Після того, як ви злиєте кип'ячену воду, більшість накипу усунеться, а решту можна зняти щіткою. Таке рішення ефективне, але недовговічне. Чистити прилад потрібно регулярно, тому що згодом його металеві стінки стають більш уразливими і негативне середовище рідини утворюватиме відкладення частіше.

Автор: Олександр Трофімов
Дата: 09.02.2024 р.
У вас залишились запитання? Залиште свої дані, і ми вам передзвонимо!
Ви можете замовити