Аналіз води безкоштовно! ЗАМОВ ЗАРАЗ
Місто:
Телефонуйте та наш експерт вас проконсультує:
Рубрики
Пошук
Популярні

Різновиди хмар

Часом глянувши на небо, неможливо відвести око від шикарного вигляду. Приголомшливої краси заходи сонця і світанки, бездонне нічне небо з мільйонами зірок – ці видовища просто зачаровують, але на особливу увагу заслуговують, звичайно, хмари, які щоразу дивують своєю незвичайною формою, величезними розмірами та неймовірними відтінками від яскраво білого до майже чорного. Хмари – це не просто прикраса неба, вони мають величезне значення для всього світу, адже завдяки їм відбувається перерозподіл вологи на Землі. Волога, що накопичилася в хмарах, переноситься вітром і може випасти у вигляді опадів за тисячі кілометрів, таким чином хмари допомагають переносити цілющу для природи воду звідти, де її багато, туди - де мало. Саме завдяки цьому клімат планети відносно рівномірний, що дозволяє людям жити майже у всіх частинах земної кулі.

Хмара – що це таке і які бувають види?

Хмари - явище природи в земній атмосфері, яке, мабуть, на небі не тільки з поверхні землі, а також і з навколоземного космічного простору. Ці небесні утворення є продуктом конденсації водяної пари з поверхні землі та скупченням цих частинок у певному обсязі. Хмари можуть складатися з різних хмарних елементів, таких як дрібні краплі води або кристали льоду. Краплі вологи спостерігаються при температурі повітря всередині хмар вище -10°C, при температурі від -10°С до -15°C хмарний склад стає змішаний, в них одночасно знаходяться краплі і кристали, а при показнику нижче -15°C - утримуватися тільки кристалічних елементів. При збільшенні розміру хмарних елементів та зростанні їх швидкості падіння вони випадають з хмар у вигляді опадів.

Існує величезна кількість різновидів цих дивовижних природних утворень, більша частина яких міститься в тропосфері Землі (до 10-15 км над поверхнею), але є ще два оригінальні види: перламутрові хмари, які знаходяться на позначці 20-25 км над поверхнею землі та сріблясті – на висоті 75 км. Всі існуючі хмари відрізняються великою різноманітністю форм, фізичної будови та властивостей, що залежить від умов їх утворення. Класифікація хмар передбачає їх поділ на види та різновиди, знаючи які можна дізнатися як зміниться погода найближчим часом. Спостерігаючи за небом і знаючи чотири основні види хмар, кожен може передбачити дощ:

  • купчасті (зовнішній вигляд невеликі білі пухнасті) – з цього різновиду хмар дощ не йде, тому вони є провісником гарної погоди;
  • купово-дощові - утворюються, коли форма купових хмар росте по висоті і сильно збільшується і сповіщають про те, що скоро буде злива, влітку часто з грозами;
  • перисті - димчасті, як би розсіяні по всьому небу, оскільки повністю складаються з кристалів льоду. Коли вони починають покривати майже все небо, стають нижчими і більшими, то це вірна ознака наближення теплого фронту;
  • шаруваті - не мають певної форми, а просто застилають все небо, роблячи його похмурим, вони ідентичні тумани, тому дощ з них не йде, максимум невелика мряка.

Існує також міжнародна класифікація хмар, яка передбачає їх поділ на 4 групи, залежно від висоти їхньої освіти. Хмари верхнього ярусу розташовуються на висотах понад 6 км, середнього ярусу – на висоті 2-6 км, нижнього ярусу – не вище 2 км. Основи хмар вертикального розвитку розташовуються на висоті нижнього ярусу, а вершини - на висоті середнього або верхнього ярусу.

Важливе значення хмар – кругообіг води у природі

Який би вид хмари ви не спостерігали - це може бути зовсім маленька хмара або величезна грозова хмара, всі вони виконують важливу роль - регулюють тепловий режим на Землі та перерозподіляють воду по всій поверхні нашої планети. При цьому при випаданні опадів неможливо проконтролювати, де накопичилася волога, тому навіть в екологічно чистій зоні можуть випасти опади з досить поганим хімічним складом. Таким чином, у підземні води потрапляє вода невідомого походження, а отже вживання води з колодязя може бути небезпечним. Сьогодні фахівці рекомендують перед вживанням води з водопроводу, власного колодязя або інших джерел, обов'язково здійснювати її фільтрацію за допомогою спеціальних очисних приладів.

Якщо необхідно купити фільтруючі прилади та фільтри до них, завітайте на інтернет-магазин AKVO (Україна, Київ), де міститься величезний вибір фільтрів для очищення води. Ми пропонуємо продукцію від надійних брендів, тому рекомендовані виробниками характеристики повністю відповідають дійсності.

Автор: Сергій Трофімов
Дата: 22.07.2020 р.
У вас залишились запитання? Залиште свої дані, і ми вам передзвонимо!
Ви можете замовити