Аналіз води безкоштовно! ЗАМОВ ЗАРАЗ
Місто:
Телефонуйте та наш експерт вас проконсультує:
Рубрики
Пошук
Популярні

Де зустрічається вода у природі?

Сімдесят п'ять відсотків нашої планети займають океани і моря, ще двадцять відсотків покрито льодовиками, що з води. Але при цьому придатною для споживання води дуже мало, багато регіонів страждають від відсутності доступу до чистої води, яка є основою існування всього живого на Землі.

Хімічно молекула води являє собою з'єднання двох атомів водню з одним атомом кисню (Н2О), при температурі від 0 до 100⁰С речовина знаходиться в рідкому агрегатному стані, яке при зниженні температури до негативних значень переходить у тверде, а при нагріванні – у пароподібне. Вона не має смаку, кольору та запаху, а також поживної цінності, але без участі води в організмі не відбуваються обмінні процеси, неможливий фотосинтез. Велике значення має ця речовина у формуванні клімату.

Де зустрічається вода у природі?

Вода в природі знаходиться майже всюди - океани, моря, річки, озера містять цю речовину у величезних кількостях. Також вода є однією з найважливіших частин атмосфери, хмари та хмари містять краплі вологи, водяну пару, кристалики льоду, повітря, яким ми дихаємо, також містить молекули води. Літосфера не є винятком, вона містить підземні джерела, її поверхню покривають льодовики та сніговий покрив. Важко назвати місце, де не міститься вода. Вона є важливим елементом всіх живих організмів, людське тіло на 60-70% складається з неї, не відрізняються від людини та інші ссавці, рослини та тварини різних видів.

Вода – унікальний розчинник, де можуть розчинятися практично всі речовини, при протіканні через породи вона насичується мінералами – карбонатами, сульфатами, нітратами кальцію, магнію, натрію, калію та іншими. У поверхневих водах міститься розчинений кисень та азотовмісні речовини, що виділяються при життєдіяльності мікроорганізмів – це амоній, нітрити, нітрати. Через діяльність людини у водоймища потрапляють небезпечні для здоров'я речовини - солі важких металів; органіка, нітрати та фосфати з добрив. Унікальність речовини полягає також у тому, що в рідкому стані її щільність вища, ніж у твердому. До того ж вона змінюється в залежності від температури: при охолодженні до 4 градусів вона росте, а після - знижується. Також при переході з твердого агрегатного стану в рідкий (плавлення) речовина спочатку стискається, а згодом починає розширюватися.

Кругообіг води в природі

Люди з давніх-давен вивчали цю унікальну речовину, і досі продовжують її вивчати. Перші уявлення про водний кругообіг мали люди ще до нашої ери, одним із перших європейців описав це явище Леонардо да Вінчі. Кругообігом називають явище циркуляції води в гідросфері, внаслідок зміни агрегатного стану та місця розташування. Впливає на цей процес сонячна енергія, під впливом якої водяна пара випаровується та піднімається в атмосферу. При охолодженні відбувається конденсація та утворюються хмари, волога з яких у вигляді опадів повертається у світовий океан та потрапляє на землю. Постійний кругообіг забезпечує можливість життєдіяльності живих організмів. А під час виверження вулканів із водню та кисню, що містяться в магмі, утворюється так звана ювенільна вода, яка проливається поблизу вулканів у вигляді дощів. Деякі вчені вважають, що утворилися всі водні запаси Землі у процесі тераформування.

Чиста вода, придатна для пиття та приготування їжі, у багатьох регіонах нашої планети малодоступна, тому навіть там, де вона є надміру, важливо дбайливо ставитися до водних ресурсів, берегти їх від забруднення.

Автор: Олександр Трофімов
Дата: 05.01.2021 р.
У вас залишились запитання? Залиште свої дані, і ми вам передзвонимо!
Ви можете замовити