Аналіз води безкоштовно! ЗАМОВ ЗАРАЗ
Місто:
Телефонуйте та наш експерт вас проконсультує:
Рубрики
Пошук
Популярні

Найкраща питна вода в Україні

Прісні водоймища України займають загальну площу понад 1 млн га, але у зв'язку з тим, що більшість ресурсів забруднені та непридатні до водозабору, забезпеченість українців питною водою невелика. На території країни практично не залишилося природних джерел, де вода була б еталонною, придатною для пиття у первозданному вигляді. Але все ж таки на карті нашої країни залишилися ще куточки природи, звідки черпається найкраща питна вода в Україні.

Де в Україні найчистіша питна вода?

Побутова та промислова діяльність людства стає причиною все більшого загострення екологічної обстановки, значно зростає кількість техногенних забруднень. За даними досліджень гідробіологів, найбільше тенденція до погіршення водних ресурсів спостерігається у промислових районах.

З цих же причин найгірша ситуація зі станом прісних джерел на сході України – у Дніпропетровській, Луганській, Донецькій областях. Розробка та функціонування шахт призводить до регулярного скидання в річки надмірно мінералізованих скидів. У результаті спостерігається засмічення не лише місцевих вод, а й переміщення їх до інших регіонів. Яскравим прикладом є влучення забруднених вод із Дніпропетровської до Херсонської області, де вода активно використовується для зрошення, внаслідок чого забруднюється ґрунт, а з ним і підземні водні ресурси. У Полтавській та Черкаській областях теж колись джерела відрізнялися чистотою та корисністю, але у зв'язку з численними забудовами та видобутком корисних копалин багато річок перебувають під загрозою.

Більшість річок у Карпатському регіоні перебувають у сприятливих природних умовах, тому й ситуація тут набагато краща. Головними факторами чистоти річок є те, що більшість із них бере початок у гірських місцевостях, де породи рельєфу захищають їх від забруднень, а також відсутність великої кількості промислових підприємств. До списку основних річок, де протікає найчистіша, м'яка вода України, належать такі, як Бистриця, Ломниця, Тиса, Уж, Стрий (басейн Дністра).

Крім річок, слід виділити кілька чистих озер на території України. Заповідним об'єктом є озеро Синевір (Закарпатська область), утворене завалом порід. Озеро Біле на Рівненщині також характеризується чистою водою, проте останнім часом воно стало популярним туристичним об'єктом, що негативно впливає на якість Н2О. Ще одне озеро – Бребенескул, розташоване у Рахівському районі Закарпаття. Це високогірне водоймище льодовикового походження.

Яка вода в Україні найкраща для пиття?

На сьогоднішній день в Україні є три основні джерела, з яких можна одержувати воду для пиття: централізована система водопостачання, свердловини та бутильований продукт. У містах переважна більшість населення вживає водопровідну воду. Однак низька та нестабільна її якість, присутність великої кількості хлору, домішок від зношених старих труб змушує людей вдаватися до додаткової обробки: кип'ятіння, відстоювання тощо. Такі методи дають скромні результати. Оптимальним способом зробити водопровідну воду придатною для пиття є встановлення фільтрів. В умовах квартир із цим завданням справляються магістральні, проточні пристрої, фільтри на кран, фільтри-глечики. Наприклад, добре себе зарекомендував проточний мембранний фільтр Aquafilter EXCITO-B із чотирма ступенями очищення.

Водні ресурси зі свердловин, бюветів тануть свою небезпеку, вони часто містять різні шкідливі домішки, бактерії. Постійне забруднення довкілля призводить до забруднення як поверхневих джерел, а й глибинних. Воду з бюветів, колодязів також краще фільтрувати, використовуючи або систему зворотного осмосу (для приватних будинків, котеджів), або фільтр-глечик, як, наприклад, модель Аквафор Океан, яка забезпечить очищення від токсинів, солей важких металів та інших забруднень.

​​​​​​Вибираючи бутильовану воду, потрібно віддавати перевагу виробнику, який добре зарекомендував себе на ринку, що має свою свердловину і дотримується всіх вимог до якості. Для щоденного вживання підійде "Моршинська", "Поляна Квасова", "Свалява", "Миргородська", але все краще, надійніше та економніше встановити фільтруючу систему води будинку.

Автор: Олександр Трофімов
Дата: 20.01.2023 р.
У вас залишились запитання? Залиште свої дані, і ми вам передзвонимо!
Ви можете замовити