Аналіз води безкоштовно! ЗАМОВ ЗАРАЗ
Місто:
Телефонуйте та наш експерт вас проконсультує:
Рубрики
Пошук
Популярні

Як утворюється дощ?

Чому випадає дощ і звідки він береться?

Не можна сказати, що природні явища не впливають на нас, це не так. Навпаки вони тісно пов'язані з життям людини. Дощ, сніг, град, мороз, сильні вітри та інші фактори впливають на врожайність, стан грунту, екологічну ситуацію в цілому.

Якщо спочатку люди мали теорію, що всі явища виключно пов'язані з вищими силами, здатними допомогти або покарати подібним чином за певні провини, то абсолютно точно можна описати суть того, що відбувається.

ДОЩ І ЦІКАВІ ФАКТИ, ЗВ'ЯЗАНІ З НИМ

В Уганді дощі йдуть близько 250 разів на рік. Найцікавіше, що області, де опади йдуть часто, залишаються без води взимку, через що людям навіть доводиться купувати воду в сусідніх областях.

А про швидке наближення опадів можна дізнатися з рослин. Наприклад, листя домашньої квітки монстери перед дощем виділяють краплі.

ПРИРОДНА ЯВА ДОЩ: ЗВІДКИ З'ЯВЛЯЄТЬСЯ, ВИДИ

Дощ - природне явище, обумовлене кругообігом води в природі. Вода має кілька агрегатних станів залежно від температури: рідкий, твердий (лід, град, сніг), газоподібний (пар). Знаючи цей факт, можна легко пояснити, як виходить дощ.

Вода є скрізь, рослини та живі істоти, включаючи людину здебільшого складаються з води. Дощ утворюється у хмарах, за допомогою процесу перетворення рідини на пару. Пара виділяється не тільки завдяки наявності водойм у місцевості, але також походить від людського тіла, рослин, тощо.

Тепле повітря піднімається вгору, у міру набору висоти температура в атмосфері знижується, тут починається наступний процес – конденсація. Це означає, що вода знову набуває рідкого стану. Хмари – результат зіткнення холодної та теплої повітряних мас.

Щоб сформувалися краплі, необхідне виконання умови: перебування води одразу у 2-3 агрегатних станах у нижньому шарі атмосфери. Переважання у хмарі переохолодженої пари над кристалічними краплями у поєднанні з температурою 0°С, зумовлює видавлювання льоду. Нагріваючись, краплі тягнуть пару із собою, і починається дощ. Він буває кількох видів:

  • швидкий - поєднує дрібні та великі краплі, що падають з величезною швидкістю, ми можемо чути стрімкий високий рівень шуму;
  • сліпий - краплі дрібні, падають з великою швидкістю, але при цьому небо не затягують хмари, а яскраво світить сонце, після сліпого дощу часто можна побачити в небі одну або відразу кілька веселок;
  • мряка - дрібні краплі повільно падають, зависаючи в повітрі, що обумовлює появу туману;
  • грибний - йде повільно, в іншому схожий зі сліпим, а назва обумовлена тим, що в цей період гриби насичуються достатньою кількістю вологи, що сприяє їхньому розмноженню;

  • зливовий - випадає стіною, триває доки вітер не розжене хмари;
  • короткочасний - раптово з'являється, ллє бурхливо, а також раптово закінчується;
  • сухий - характерний для жарких континентів, формується аналогічно дрібному дощу, але краплі, не долітаючи до землі, висихають через високу температуру піску і каміння;
  • кольоровий - зумовлений попаданням в атмосферу великої кількості певних домішок, наприклад:
    • чорні опади - характерні місцевості з вулканами, що діють;
    • білі – випадають поблизу крейдяних кар'єрів, тощо.
  • мусонний - сильні опади, що формуються за рахунок перегону вітром вологого повітря з океану на материк, частіше йде влітку;
  • кислотний - містить оксид сірки, азот, залишає опіки на рослинах, тілі людини та тварин.

Вода, яку ми вживаємо, потрапляє на землю у вигляді дощу. Щоб унеможливити наявність у ній шкідливих речовин, перед вживанням варто приділити увагу її очищенню. З цим завданням добре справляються системи очищення води. Існує велика кількість пристроїв, які відрізняються розмірами та ефективністю очищення. Докладніше ознайомитися з такими системами очищення ви можете на сайті AKVO.

Автор: Сергій Трофімов
Дата: 12.11.2021 р.
У вас залишились запитання? Залиште свої дані, і ми вам передзвонимо!
Ви можете замовити