Аналіз води безкоштовно! ЗАМОВ ЗАРАЗ
Місто:
Телефонуйте та наш експерт вас проконсультує:
Рубрики
Пошук
Популярні

Від чого не очищає зворотний осмос?

Коли пишемо статтю чи опис для будь-якої моделі зворотного осмосу, ми завжди говоримо, що система здатна очищати 97-99% можливих забруднювачів, характерних для української води. Перелік таких забруднень досить великий, однак у цій статті ми говоритимемо про елементи, які зворотний осмос не усуває, а також ми розберемо чому так відбувається.

Конструкція зворотного осмосу

Перш ніж говорити, про те, від чого не може очистити система зворотного осмосу, поговоримо про структуру системи, щоб розуміти які забруднювачі на якому етапі очищаються.

Будь-яка система зворотного осмосу передбачає багатоступінчасту систему очищення, після проходу всіх ступенів воду можна називати чистою. Однак, вистачить полеміки, давайте переходити до фактів і детальніше розберемо кожну сходинку.

  • Картридж передфільтрації, як правило, на даному етапі використовується поліпропілен, завдання якого - утримати всі нерозчинні механічні забруднювачі: пісок, мул, іржа, бруд і т.д.
  • У другому картриджі передфільтрації зазвичай використовується вугільний матеріал, який затримує великі органічні речовини, а також очищає від хлору.
  • Третій картридж передфільтрації, тут куди складніше, так як виробник може вибирати самостійно який саме картридж використовувати, до його головного завдання входить утримання забруднень, які могли пройти попередні етапи.
  • Після передфільтрації вода надходить у мембрану, яка свого роду є серцем системи та головним фільтруючим елементом зворотного осмосу. Мембрана має настільки маленький розмір, що дозволяє пропускати лише молекули води та невеликі іони.
  • Після мембрани вода надходить у постфільтр, усередині якого активоване вугілля, яке видаляє залишкові гази, специфічну органіку, а також відповідає за покращення смаку.

Слід зазначити, що в деяких системах передбачені додаткові модулі: мінералізатори, рН-корекція, УФ-лампи, структуризатор і т.д. Основне завдання цих модулів - покращення якості та смаку води.

Давайте тепер більш детально поговоримо про кожного забруднювача, який є найпоширенішим на території всієї України.

Видалення вірусів, бактерій та грибків

На сьогоднішній день, можна з упевненістю сказати, що це є одним із найважливіших критеріїв очищеної води, оскільки вода насичена бактеріями, вірусами та грибками є дуже небезпечною для вживання, у тому числі через ризик отримати досить серйозне захворювання.

Якщо говорити про якість очищення води в централізованому водопостачанні, то тут ситуація досить складна, так як з одного боку вода на водоканалах очищається від органіки за допомогою хлору, а з іншого боку поточна якість труб при транспортуванні води до вас, забруднює воду ще більше. у тому числі різними мікроорганізмами. Якщо ж ми говоримо про колодязі чи свердловини, то тут кількість органіки буде значно більшою через джерело ґрунтових вод.

За очищення таких дрібних мікроорганізмів у системі зворотного осмосу відповідає мембрана. Її структура складається зі скрученої в безліч шарів поліамідної плівки, яка має розміри мікропор 0, 00001 мікрон. Оскільки розмір найменшого вірусу становить лише 0,22 мікрона (мімівіруси, також відомі як APMV), то можна з упевненістю заявляти, що зворотний осмос повністю очищає воду від вірусів, бактерій, грибків і навіть яйця паразитів. Тому очищену воду ви можете сміливо пити без додаткової обробки, у тому числі без кип'ятіння.

Очищення води від важких металів в осмосі

Як ми знаємо з уроків хімії, чим більша молекулярна маса певного елемента, тим сильніший його токсичний вплив по відношенню до організму людини. Іншими словами, чим токсичніший елемент, тим важче йому пройти крізь усі ступені очищення зворотного осмосу.

Свого часу кожна з компаній, що займається виготовленням мембран, проводила різні дослідження щодо пропуску шкідливих елементів, у тому числі металів та різних добрив, що використовуються у сільськогосподарському секторі. Але, ми не можемо звертатися до цих джерел, так компанії зацікавлені у представленні своєї продукції у позитивному світлі.

Давайте краще поглянемо на проведене дослідження доктора технічних наук Томаша Бакалара з Технічного університету Кошиці (Словаччина), проведеним у 2009 році. Дослідження проводилось із мембраною від компанії Dow Filmtech.

Дослідження (ліцензія CC BY 4.0) показало, що мембрана повністю видаляє з води миш'як, залізо, свинець, алюміній та інші метали. Однак варто відзначити, що при багаторазовому перевищенні норми зворотний осмос допомогти не зможе. Якщо говорити про видалення з води токсичних добрив (наприклад нітрати, нітрити або пестициди), тут зворотний осмос також показав високу ефективність.

На промислових підприємствах для очищення стічних вод від важких металів найчастіше використовується саме зворотний осмос.

Однак, не варто забувати про те, що зворотний осмос має свій недолік - з води також видаляються мінерали, які дуже корисні для людини: магній, кальцій, натрій і калій. Але варто сказати, що ця проблема вирішується досить просто – за допомогою установки мінералізатора.

Також слід враховувати, що вода не є головним джерелом цих мінералів, тому встановлювати мінералізатор чи ні - суто ваш вибір.

Видалення хлору

Насправді, хлор є досить небезпечним елементом як для людини, але й системи зворотного осмосу. Справа в тому, що хлор руйнує поліамід мембрани, а так як у мембрані поліамід представлений у вигляді найтоншої плівки, то навіть найменші руйнування призводять до необхідності заміни мембрани. Тому хлор може зіпсувати вашу систему.

Як ми вже розбирали вище, в системі передфільтрації передбачений картридж з активованим вугіллям (іноді в системі їх може бути 2, залежно від вмісту хлору згідно з аналізом води), який повністю очищає воду від хлору.

Видалення органіки за допомогою системи зворотного осмосу

Як ми вже говорили раніше, хлор у водоочищенні надає подвійний вплив на якість води для споживача. У тому числі, це стосується і органічних забруднювачів. Справа в тому, що недосконалість очищень стічних вод або через використання різних токсичних добрив (які змиваються дощем у водосховища), у воду потрапляють різні елементи, які не тільки не очищаються комунальними підприємствами, а й у рази їх погіршують.

Все це відбувається завдяки використанню хлору, оскільки утворюються різні хлорорганічні сполуки, такі як феноли та пестициди. І ці елементи мають канцерогенний вплив, навіть у малих концентраціях.

За видалення подібних з'єднань на попередньому етапі очищення відповідає активоване вугілля і навіть якщо якісь елементи проскакують, то вони зупиняються мембраною.

Чи варто купити зворотний осмос?

Якщо ви думаєте про фільтрацію питної води у себе вдома або в квартирі, то ми рекомендуємо придбати систему зворотного осмосу. Як показали багаторазові дослідження, система зворотного осмосу повністю справляється зі всіма забрудненнями, характерними для української води. Зворотний осмос – найефективніший спосіб очищення питної води в домашніх умовах.

На нашому сайті ви можете знайти систему на будь-який вибір: компактні системи, з баком, прямоточні, з мінералізацією тощо. А якщо у вас виникають труднощі з вибором, звертайтесь до наших менеджерів – ми завжди раді допомогти!

Автор: Сергій Трофімов
Дата: 01.05.2024 р.
У вас залишились запитання? Залиште свої дані, і ми вам передзвонимо!
Ви можете замовити