Аналіз води безкоштовно! ЗАМОВ ЗАРАЗ
Місто:
Телефонуйте та наш експерт вас проконсультує:
Рубрики
Пошук
Популярні

Шкода жорсткої води

Тіло здорової людини на 60% складається з води, яка бере безпосередню участь у насиченні клітин киснем, корисними речовинами та мікроелементами. Зі збільшенням концентрації в питній воді шкідливих сполук вона втрачає свої функції розчинника та переносника корисних інгредієнтів, тому так важливо використовувати в процесі приготування їжі та напоїв добре очищену воду. Дистиляту в природному середовищі немає, оскільки вода постійно контактує з різними мінералами, збагачуючись у своїй солями калію і магнію. Проте природні мікроелементи корисні організму лише у помірних дозах.

Якщо в питній воді концентрація Ca та Mg перевищує допустимі значення, то це може стати причиною розвитку серйозних захворювань внутрішніх органів (утворення каменів у нирках, сечовому міхурі, жовчних шляхах), виникнення проблем із роботою шлунково-кишкового тракту, судин, серця, суглобів ( артрит, поліартрит). Взаємодіючи з милом, жорстка вода утворює сполуки, які змиваються зі шкіри, руйнуючи захисну жирову плівку, забиваючи пори, викликаючи неприємні відчуття. Шкіра втрачає свою еластичність, стає зморшкуватою, набуває схильності до прояву алергії, ламаються нігті, волосся стає ламким.

Градація жорсткості

Підвищена жорсткість води, що видобувається із свердловин та інших джерел води, обумовлена наявністю у ній кальцію, магнію, фосфатних, хлористих, органічних сполук. Також цей показник залежить від глибини залягання джерела води, температури навколишнього середовища, погодних умов, пори року. Використання жорсткої води завдає шкоди як людському організму, а й істотно скорочує термін служби побутової техніки, сантехнічних приладів.

Класифікація жорсткої води може обчислюватися в градусах:

  • менше 2 ° (м'яка) - характерна для талої води;
  • 2-10° (середня) - якщо джерелом є криниця, свердловина на приватній земельній ділянці;
  • 7,1-11° (жорстка) - видобувається у місцевості, де спостерігається надмірна концентрація забруднень та хімічних солей;
  • більше 11 ° (понад жорстка) - може спричинити інтоксикацію організму.

Розрізняють тимчасовий, постійний та загальний тип жорсткості. Для визначення цього показника використовується спеціальний прилад - кондуктометр, що вимірює електропровідність досліджуваного розчину. Якщо в процесі вимірювання зафіксовано високі цифри, можна стверджувати, що у воді присутня велика кількість солей металів.

Ознаки підвищеної жорсткості та способи вирішення проблеми

Критерії, за якими можна визначити жорсткість води, що використовується:

  • перевитрата засобів для миття посуду, прання;
  • витрати, що зросли на оплату електроенергії;
  • наявність накипу в чайнику;
  • білий наліт на сантехнічних приладах, водопровідних трубах;
  • сліди розлучень на вимитому посуді та речах після прання;
  • неприємна гіркота;
  • відчуття стягнутості шкіри.

Знизити ступінь жорсткості води можна кількома способами:

  1. кип'ятіння;
  2. заморожування;
  3. використання реагентів (харчова/кальцинована сода, лимонна/оцтова кислота, спеціальні таблетовані синтетичні хімреагенти для пральних/посудомийних машин);
  4. фільтрація.

Технологія очищення води методом фільтрації має стародавнє коріння, але лише сучасні методики, що працюють на іонному рівні, здатні реально знизити жорсткість води та допомогти зберегти здоров'я. Вугільний картридж, що використовується у фільтрі-глечику відрізняється найнижчою продуктивністю. Система пом'якшення, що містить гранульований наповнювач з іонообмінних смол, сприяє заміщенню іонів Ca та Mg на натрій і здатна забезпечити пом'якшеною водою великий особняк, обладнаний кількома санвузлами. У системах зворотного осмосу передбачений мембранний фільтруючий елемент, що створює сприятливий для пом'якшення води тиск усередині робочої камери; видається кількість води, достатня задоволення потреб численної сім'ї.

На сайті akvo.com.ua представлений великий вибір фірмових фільтрів, що забезпечують якісне очищення води та її пом'якшення до оптимальних значень. Компанія AKVO спеціалізується на продажу сертифікованих систем водопом'якшення, надаючи своїм клієнтам можливість купити будь-який виріб з розстрочкою платежу або максимальною знижкою.

Автор: Ірина Кузьменко
Дата: 09.02.2023 р.
У вас залишились запитання? Залиште свої дані, і ми вам передзвонимо!
Ви можете замовити