Аналіз води безкоштовно! ЗАМОВ ЗАРАЗ
Місто:
Телефонуйте та наш експерт вас проконсультує:
Рубрики
Пошук
Популярні

Скільки води на Землі?

СКІЛЬКИ ВСЕ ВОДИ НА ЗЕМЛІ?

Якщо подивитися на фото того, як виглядає планета Земля у Всесвіті, то вона помітно вирізняється своїми мармурово-блакитним кольором. І це не дивно, адже ще зі шкільної лави ми всі знаємо, що 2/3 поверхні становлять водні ресурси. Вся водна оболонка нашої планети називається гідросферою, вона включає Світовий океан, басейни з поверхневими джерелами, підземні ресурси і льодовики.

Найбільший водний обсяг знаходиться в океанах (близько 96,5%), друге місце посідають льодовики (1,86%), на третьому місці підземні ресурси (1,68%) і, нарешті, найменша кількість міститься у поверхневих водах суші (0, 02%), але при цьому саме вони є основним джерелом водопостачання та відіграють важливу роль у житті біосфери.

Скільки і якої води на нашій планеті в різних одиниицях виміру

Якщо розглядати це питання у відсотковому співвідношенні, слід зазначити, що солона водне середовище займає 97,5%, а прісна - 2,5%, з яких лише 0,3% придатні для використання людством. Але багатьох цікавлять конкретніші, зручніші для сприйняття цифри, наприклад, скільки літрів води на Землі? Найбільш наближена до дійсності цифра говорить про те, що на нашій планеті всього 1,26 зетта-літрів води (1260 000 000 000 000 000 000 000 літрів). При цьому якщо зібрати всі водні ресурси планети в одну ємність, вийде куля діаметром 1380 км.

А знаєте, скільки важить уся вода на планеті? Загальна маса гідросфери в кілограмах, включаючи всі її складові, приблизно дорівнює: 1,46 помноженому на 1 секстильйон (1 000 000 000 000 000 000 000) або 1,46×10000000000000 Це приблизні дані, оскільки стан ресурсів зазнає змін з кожним роком. Оцінити водні запаси допомагають спеціальні прилади для вимірювання фізичних, хімічних характеристик, розроблені наукові способи вимірювання площ та глибин водних мас, але багато даних мають відносний характер, наприклад, досить складно обчислити загальну масу підземних ресурсів, адже Земля таїть від людства ще багато нерозгаданих таємниць.

Скільки всього води на Землі: ЦІКАВІ ФАКТИ

Дізнавшись, скільки літрів і скільки важить вся вода на Землі, можна розширити свій світогляд ще й безліччю цікавих фактів. Наприклад, незважаючи на те, що вода покриває приблизно 70% площі нашої планети, водні ресурси становлять лише майже одну тисячну її обсягу, оскільки обсяг Землі 1000 млрд кілометрів кубічних, а Н2О - 1,4 млрд кілометрів кубічних. Також відомі такі цікаві факти, як:

  • лідируючу позицію серед країн з великими запасами питної водиці займає Бразилія (8233 куб.км), але при цьому бідна частина населення найбільшого міста Сан-Пауло страждає від її дефіциту через слабку розвиненість систем водопостачання;
  • на кожну людину на планеті, в середньому, припадає близько 15 тис. кубічних метрів прісної цілющої вологи, що дорівнює шести олімпійським басейнам;
  • 70% світових запасів прісних ресурсів залучається до сільськогосподарської діяльності;
  • майже 1/5 світових запасів прісної води знаходиться у басейні озера Байкал, яке вважається найстарішим і найглибшим на планеті.

Сьогодні однією з важливих проблем планети є збереження якості прісних природних водних ресурсів. Такі фактори, як суттєвий приріст населення, забруднення навколишнього середовища внаслідок промислової, сільгоспдіяльності, малоефективні системи водоочищення, недостатній контроль за викидом стічних вод призводять до того, що у багатьох регіонах вода незабаром може стати дорогоцінним природним ресурсом.

Автор: Сергій Трофімов
Дата: 10.09.2021 р.
У вас залишились запитання? Залиште свої дані, і ми вам передзвонимо!
Ви можете замовити