Аналіз води безкоштовно! ЗАМОВ ЗАРАЗ
Місто:
Телефонуйте та наш експерт вас проконсультує:
Рубрики
Пошук
Популярні

Стародавні символи води

Поняття “символ” прийшло до нас із античної Греції. Так місцеві жителі називали знаки, що мають таємний зміст, відомий лише обраним групам людей. Слід сказати, що свої символи були в різних народів, і вони висловлювали їх у різних образах. З давніх-давен люди вірили в сили природи, обожнювали їх. А для того, щоб ці сили не діяли руйнівно, не приносили біди, мор худоби, неврожаї, а навпаки, захищали, діяли на благо, люди починали вигадувати та малювати їх у вигляді різних знаків.

Найпершими вважаються три символи - вогонь, вода та земля. Для того, щоб попросити захисту, розташування сил природи, люди наносили графічні зображення знаків на своєму одязі, прикрашали ними зброю, свої будинки, робили різні амулети.

Вода - це універсальний символ, який можна зустріти у всіх народів у різних країнах світу, і кожен народ наділяє його різними властивостями.

Що означає знак води?

Багато народів світу одушевлюють воду та вважають її живою. Цьому сприяють такі її якості, як:

  • постійна рухливість;
  • зміна кольору залежно від освітлення;
  • здатність змінювати свій стан - перетворюватися на пару від нагріву, на кригу від морозу;
  • здатність відбивати предмети, відроджувати до життя зів'ялі, засохлі рослини, надавати сили втомленим і зцілювати хворих.

Багатьом у дзюркоті струмка чується жива мова природи, тому не дивно, що цю стихію вважають живою. Крім цього, вважається, що вода, використана для обмивань, здатна очистити не лише тіло, а й душу. Тому і з'явилося поняття “свята вода”, якою християни виконують обряд хрещення та очищення.

Все, що було сказано вище, розповідає про те, як було сформовано ядро цього символу, але не розкривають його повного змісту, закладеного нашими предками. “Вода” вважається одним із найдавніших і найважливіших символів, який з'явився у свідомості людини та в її культурі. Стародавні люди вважали, що це дар богині Дани, яка зараз незаслужено забута. Вони приписували воді чарівні властивості, у неї в жодному разі не можна було начхати. Її вважали лікувальним джерелом, і досі ми знаємо, що люди похилого віку рекомендують хворе місце протерти святою водою.

Слов'янські народи символ водної стихії представляли як “хляб”. Всім нам досі відомий вираз "розкрилися хляби небесні", що означає сильні та затяжні дощі.

Вода - це символ життя і відродження, який ми зберігаємо і зберігатимемо і шануватимемо завжди, тому що без неї неможлива жодна форма життя на Землі.

Автор: Олександр Трофімов
Дата: 11.05.2021 р.
У вас залишились запитання? Залиште свої дані, і ми вам передзвонимо!
Ви можете замовити