Аналіз води безкоштовно! ЗАМОВ ЗАРАЗ
Місто:
Телефонуйте та наш експерт вас проконсультує:
Рубрики
Пошук
Популярні

Шкода нітрати в овочах, фруктах, ягодах

Нітрати – це солі та ефіри азотної кислоти, які присутні абсолютно у всіх живих організмах та продуктах, адже азот є важливим компонентом для їх активного росту та розвитку. Також нітратами сьогодні називають хімічні речовини – пестициди, які є найпоширенішим добривом у сільському господарстві. Самі собою нітрати в невеликих кількостях не небезпечні і не токсичні, проте опиняючись в організмі людини, нітрати перетворюються на нітрити, які вкрай негативно впливають на організм. Велика кількість нітритів може порушити функції кровообігу, ніж викликати кисневе голодування важливих органів, негативно вплинути на роботу шлунково-кишкового тракту, призвести до важкого отруєння і навіть до смерті. У процесі хімічних перетворень в організмі людини з нітритів можуть утворюватися канцерогенні речовини, які б розвитку ракових пухлин.

Нітрати накопичуються в коренях, коренеплодах, стеблах, черешках, великих жилках листя, значно менше їх у плодах. При цьому варто враховувати, що не всі продукти однаково нагромаджують цей елемент. Більше інших овочів нітратні сполуки концентрують картопля, листяні овочі, зелень, капуста, морква, помідори, огірки, буряк, цибуля, перець, кабачки, кавун, дині, виноград, яблука та груші. На жаль, не тільки в магазинних товарах може міститися велика конкуренція нітратів, а й у домашніх плодах, а причина цього азотистих грунтів та зловживання добривами.

Як видалити нітрати (пестициди) з овочів та фруктів?

Очистити овочі, фрукти та зелень від нітратів можна декількома способами: видалення частини продукту, термічна обробка та вимочити у воді (вимочування в основному застосовується перед вживанням продуктів у свіжому вигляді). У продуктах нітрати розподіляються нерівномірно і в кожного плоду є ділянки, у яких зосереджена переважна більшість азотистих солей. Так перед вживанням рекомендується зрізати в огірків - обидва кінці, у баклажанів, перців, томатів - м'якоть навколо плодоніжки, у кавунів і динь - м'якоть біля скоринки, у картоплі - шкірку, у моркви - серцевину, у капусти - качан і верхнє листя зелені - стеблинки. Нітрати швидко розчиняються при термічній обробці, при варінні їх кількість зменшується на 60 %. Рекомендується очистити овочі, прокип'ятити їх 15 хвилин і злити отриманий бульйон, а для подальшого приготування використовувати нову воду.

Навіщо замочувати (вимочувати) овочі, фрукти у холодній воді? Азотисті солі добре розчиняються у воді, тому просте замочування і ретельне миття овочів допоможуть позбутися нітратів. Як правильно замочити та скільки часу потрібно вимочувати овочі (огірки, перець, редиску) у воді для видалення нітратів?

Мінімальний час замочування 15-20 хвилин, але щоб усунути більшу кількість нітратних сполук можна нарізати продукти на дрібні шматочки. Також варто відзначити, що чим вища температура води для замочування, тим краще розчиняються як нітрати, так і вітаміни та інші корисні речовини. Щоб усунути надлишки нітратів з продуктів, їх необхідно добре промити, видалити зайві частини, залити прохолодною водою і залишити на кілька годин. Звісно, при тривалому вимочуванні в плодах розчиняються як пестициди, а й корисні мікроелементи, тому можна додати у воду лимонний сік, який добре знешкоджує нітратні сполуки.

Ефективність очищення овочів та фруктів від нітратів безпосередньо залежить від того, в якій воді їх замочують – це має бути очищена питна вода без забруднень.

Де купити фільтри для очищення води?

Завдяки процесу фільтрації води, можна очистити її не тільки від шкідливих для організму речовин, але ще запобігти утворенню накипу на посуді та нальоту на сантехнічному обладнанні. Компанія AKVO пропонує своїм клієнтам тільки сертифіковані системи очищення, як Aquafilter FP3-HJ-K1N. А розділи на сайті надають багато корисних матеріалів з очищення води та фільтрів для води, використовуючи які ви вживатимете тільки якісну, чисту, здорову воду. Наша компанія не тільки продає водоочисне обладнання, але й надає повний спектр послуг: від безкоштовної професійної консультації до аналізу води, яка допоможе підібрати необхідне обладнання. Вся продукція має гарантію, тому ви можете бути впевнені, що в інтернет-магазині AKVO купуєте виключно якісне обладнання.

Автор: Олександр Трофімов
Дата: 31.05.2020 р.
У вас залишились запитання? Залиште свої дані, і ми вам передзвонимо!
Ви можете замовити