Аналіз води безкоштовно! ЗАМОВ ЗАРАЗ
Місто:
Телефонуйте та наш експерт вас проконсультує:
Рубрики
Пошук
Популярні

Що таке дощь

Що таке дощ? Це атмосферні опади, звичні нам у теплу пору року. Він являє собою крапельки води, які випадають із хмар. На відміну від поширеної думки дощ випадає суто у вигляді крапель. Тому вираз «ллє, як із відра», можна сприймати лише фігурально. У будь-якому випадку дощ – це лише краплі, найбільший розмір яких у діаметрі складає всього 7 мм. І навіть якщо в хмарі формуються більші, то в процесі випадання вони все одно розбиваються на дрібніші частинки. А коли ми спостерігаємо так звану мряку, то це означає, що діаметр дощ всього 0,5 мм. Вони дуже легкі, опускаються надзвичайно повільно, тому збоку здається, що в повітрі висить пелена туману.

Чому йдуть дощі: як вони формуються

З часів перших уроків природознавства ми знаємо, що щоб пройшов дощ, потрібно, щоб утворилися хмари. Однак, необхідні також і особливі погодні умови в атмосфері. Природа води така, що вона має здатність бути в трьох агрегатних станах – рідкому, газоподібному та твердому. Тому пояснити, що таке дощ у природі можна приблизно такою схемою:

  • випаровування вологи з поверхні планети під впливом променів сонця;
  • потоки теплого повітря забирають водяну пару нагору, де з неї утворюються хмари;
  • низька температура в тропосфері сприяє конденсації пари, внаслідок чого він знову перетворюється на крапельки води.

Якщо ці крапельки малі, то теплі потоки повітря їх утримують у «кордонах» хмари. Але якщо вони активно пересуваються, нескінченно зіштовхуючись один з одним, зливаючись і збільшуючись в обсязі - то в результаті з них виростають великі дощові краплі, яким важко втриматися в хмарі. При цьому частина з них замерзає, утворюючи дрібні кристалики льоду, які влітку на шляху до землі нагріваються, тануть і падають у вигляді дощу.

Примітно, що дощі йдуть як на Землі, а й у деяких інших планетах. Наприклад, на Титані вони метанові, на Венері – сірчанокислотні. І лише у нас вони «водяні», що дає можливість поповнювати річки, озера, моря та океани, забезпечуючи землян цілющою вологою. А потурбуватися про її чистоту та про відмінні споживчі властивості допоможе інтернет-магазин AKVO, який пропонує якісні фільтри та системи очищення.

Чому йде дощ: основні причини та цікаві факти

Потрібно сказати, що не будь-яка хмара може видавати дощ. Тут дуже важливими є різні фактори – такі, як висота хмари над землею, спосіб її утворення, температура навколишньої атмосфери тощо. Наприклад, якщо повітря надхмарного простору дуже гаряче, то краплі можуть просто випаруватися в небі, не долітаючи до землі. Саме це і стає причиною частих посух на нашій планеті. Щоб дощі йшли регулярно, потрібно, щоб зійшлися всі перелічені вище основні чинники. Разом з тим відбувається це досить регулярно, що дає можливість нам користуватися благами, які несуть ці опади.

Якщо у нас дощ - це цілком звичайне явище, то в Португалії сильна злива є поважною причиною для того, щоб не приходити на роботу. Ще кажуть, що завдяки дощу було винайдено гру в дартс. Лучникам на змаганні довелося зробити перерву через велику зливу, і щоб не нудьгувати, вони стали кидати в мішень стріли руками прямо в таверні. Найдощливішою ж країною Європи прийнято вважати Бельгію, а її столиця, Брюссель є дощовим європейським містом. А ось мешканцям бразильського міста Пара несказанно пощастило – там опади завжди йдуть в один і той же час, і за ними можна навіть звіряти годинник.

Автор: Сергій Трофімов
Дата: 11.08.2021 р.
У вас залишились запитання? Залиште свої дані, і ми вам передзвонимо!
Ви можете замовити