Аналіз води безкоштовно! ЗАМОВ ЗАРАЗ
Місто:
Телефонуйте та наш експерт вас проконсультує:
Рубрики
Пошук
Популярні

Чим небезпечний туман?

Природа часто дивує людей своїми можливостями та неймовірними явищами, одним із яких є туман. Звичайно, людину їм уже не здивувати, хіба що дитину, яка побачила її вперше, але все ж таки туман завжди виглядає загадково, а іноді навіть лякає, адже за її пеленою важко розгледіти щось навколо себе. Хоча туман часте явище і кожна людина знає, що це волога, що випарувалася, не кожен може точно пояснити природу його виникнення. Якщо говорити простими словами, туманна пелена – це мікроскопічні краплі води, які конденсуються з водяної пари внаслідок зіткнення теплих та холодних шарів нижньої атмосфери.

Туман - це теж хмара, що утворилася безпосередньо біля земної поверхні, яка не змогла піднятися вище через різкий перепад температури. Товщина наземної хмари може сягати від однієї до сотні метрів. Звичайно, утворення туману над будь-якою водною гладдю зрозуміле, адже там у повітрі завжди спостерігається підвищена вологість. Але звідки береться необхідна кількість пари за умов міста? У мегаполісах вода випаровується з рослин, з'являється у вигляді водяної пари при згорянні палива в автомобілях або на промислових підприємствах, а наявність у повітряному просторі великої кількості пилу, кіптяви та диму лише посилюють щільність туману.

Чим небезпечний туман для здоров'я?

Хоча туман – це лише хмара, що зависла над землею, на багатьох людей він має морально переважну дію, що пов'язано з неможливістю розглянути щось навколо себе та відсутністю сонячного світла. Звичайно, для всіх без винятку важливе сонячне світло, але на окремі групи людей він має особливий вплив: за його відсутності деякі починають відверто нудьгувати і навіть впадати в паніку. Тому людям зі слабкою психікою не рекомендується гуляти в туман, адже химерні спотворення повітряних мас можуть налякати їх і вивести з душевної рівноваги.

Є у туману ще кілька унікальних властивостей, які роблять її небезпечною для життя людини – вона неймовірно гасить звуки та спотворює відстані. Тому в туманну погоду особливу пильність мають проявляти як автомобілісти, так і пішоходи чи велосипедисти. Адже спотворення може бути досить сильним, так вам здається, що об'єкт далеко, а він з'являється прямо перед вами. Але найбільше шкоди від міських (сухих, холодних) туманів. Чим небезпечний холодний туман? Туманна пелена досить часте явище для України, вона виникає внаслідок зіткнення різних температурних повітряних потоків, посилених підвищеною концентрацією частинок пилу та викидів авто. Експерти впевнені, що такі забруднені тумани можуть негативно позначитися на здоров'ї людини, особливо можуть страждати люди, у яких є захворювання дихальної системи, але й іншим таке повітря не рекомендується довго вдихати. Так як туманні крапельки мають мікроскопічні розміри, вони з легкістю при вдиху потрапляють у легені людини, і все, що було в них, крім води, залишається там назавжди.

Яка тривалість туману?

Залежно від навколишніх погодних умов та особливостей клімату, туманна пелена може існувати від півгодини до кількох днів. Головною причиною зникнення туману є нагрівання сонячними променями повітряних мас, внаслідок чого туманні крапельки випаровуються і піднімаються в небо – так і здійснюється важливий для всього живого на планеті кругообіг води в природі. Усі частки пилу, гару, шлаки, що були на цих краплях, осідають на поверхню землі та водойм, над якими нещодавно стелілася туманна пелена. Таким чином, відбувається додаткове забруднення води.

Наші пращури очищали питну воду в домашніх умовах за допомогою таких способів, як кип'ятіння, відстоювання, але такі методи дають малоефективні результати. Найраціональнішим рішенням буде встановлення в будинку чи квартирі фільтру для води, яку можна купити в інтернет-магазині akvo.com.ua.

Автор: Сергій Трофімов
Дата: 26.11.2021 р.
У вас залишились запитання? Залиште свої дані, і ми вам передзвонимо!
Ви можете замовити