Аналіз води безкоштовно! ЗАМОВ ЗАРАЗ
Місто:
Телефонуйте та наш експерт вас проконсультує:
Рубрики
Пошук
Популярні

Аномальні властивості води

Аномальні термічні властивості води визначає хімія цієї речовини. Кожна молекула складається з двох атомів гідрогену та одного атома оксигену. У свою чергу, у рідкому стані ці молекули постійно створюють нестабільні асоціації. Ось ця сама нестабільність, постійне руйнування нових водневих зв'язків забезпечують плинність води, те саме збереження обсягу без збереження форми, властиве для рідких станів речовин. А ще створення цих зв'язків необхідне тепло, яке поглинається ззовні. Тому вода повільно змінює свої температурні показники в рамках однієї доби та протягом року із відчутною зміною сезонів.

Для розуміння температурних змін потрібно прояснити, що таке питома теплоємність. Так ось, це кількість теплоти, яку необхідно передати одній грамі будь-якої речовини, щоб збільшити її температуру на градус Цельсія. Хімічна будова та структура у різних речовин потребує різної кількості тепла. У води це 4,18 кДж. Всі ці терміни та показники означають, що вода довго гріється, але також довго віддає тепло. Якщо коротко, у цьому й полягають аномальні термічні властивості води.

У чому це проявляється? Локально, наприклад, у тому, що і невеликий ставок, на якому купаються влітку за містом, і океан, до якого кожен мріє приїхати, вранці нагрівається поступово та розмірено, але також увечері й остигає. Пісок вздовж берега нагріється набагато швидше, але вийшовши ввечері з теплої і приємної води, потрібно буде швидко щось укутатися через прохолодне повітря і пройтися по давно остиглим піску.

Не такі вже аномальні: фізичні та хімічні особливості води, що визначають довкілля

Глобально властивостями води, а точніше її відсутністю, можна пояснити різкі перепади температури у великій пустелі. Повітря, для якого властивий низький рівень вологості, стає гарячим за кілька годин. Але вночі в пустелі так, як у наших широтах глибокої осені. У масштабах планети теплоємність океанів робить їх чудовими терморегуляторами, з якими умови для проживання стають прийнятними.

Для прісної води характерне розширення при замерзанні. Рухаючись від рідкого агрегатного стану до 0°C, вода зменшує свою щільність, тому лід легший за неї і не тоне на її поверхні. Але в нього також низька теплопровідність. У комплексі це дає шанс живим організмам у різних прісних водоймах виживати – навіть у найхолодніші зими, навіть далеко на південь і північ планети.

Всі ці аномальні термічні властивості дають основу розуміння того, чому життя зародилося саме у рідкому вигляді, а чи не суші.

Властивості, які забезпечують комфортне життя на цій планеті

Ще одна найважливіша властивість – прихована теплота випаровування та плавлення. Для того, щоб випарувати літр води, потрібно в п'ять з половиною разів більше енергії, ніж для того, щоб закип'ятити її. Аналогічна ситуація з випаровуванням молекул з поверхні водойм у найспекотнішу погоду, повільним таненням снігу та льоду при різкому потеплінні, що рятує від пересихань влітку та сильних, різких затоплень узимку та на початку весни. Хоча вплив людей призводить до небезпечних для всього живого наслідків у сфері запасів води, те, що стосується танення льодовиків у глобальному розумінні, та потопів у містах та селах – у місцевому. Але це вже зовсім інша історія.

Скільки б енергії не йшло на кип'ятіння води у вашому чайнику або нагрівання у бойлері, краще, якщо вона буде чистою. Для цього є якісні фільтри від AKVO, завдяки яким купання в душі стає приємнішим, а чашка гарячого чаю – смачнішою. Механічні забруднення, органічні молекули та мікроелементи, важкі метали, пестициди – все це залишається у кількох шарах фільтра, за рахунок чого покращується смак та запах води, вона стає безпечною для організму.

Автор: Олександр Трофімов
Дата: 11.07.2022 р.
У вас залишились запитання? Залиште свої дані, і ми вам передзвонимо!
Ви можете замовити