Аналіз води безкоштовно! ЗАМОВ ЗАРАЗ
Місто:
Телефонуйте та наш експерт вас проконсультує:
Рубрики
Пошук
Популярні

Що таке туман?

Туман – це поширене природне явище, яке робить повітря непрозорим внаслідок насичення його водяними парами, забрудненими різними домішками у вигляді пилу, диму, кіптяви та інше. Утворюється туманна пелена наступним чином: спочатку випаровується вода, а потім потрапляє в холодне повітря, інший варіант - поява туману - коли вологе повітря починає різко охолоджуватися через зниження температури. Після того як тепле вологе повітря починає різко охолоджуватися, пара, що утворилася в ньому, у поверхні землі конденсується в краплі води, які утворюють "наземну хмару". Відносна вологість повітря в туманну погоду коливається від 85% до 100%, але в сильні морози в промислових містах, на залізничних станціях та аеродромах також можуть утворюватися тумани навіть за низького рівня вологості – це відбувається в результаті конденсації водяної пари, що утворюється з вихлопів автомобілів з викидів в атмосферу елементів горіння через димарі приватних будинків та промислових підприємств.

Різновиди туману

Залежно від причини виникнення туману його безперервна тривалість може становити від півгодини до декількох днів. Тумани можуть порушити налагоджене транспортне сполучення як наземне, і повітряне, тому прогноз туманної погоди має важливе, можна сказати критичне значення для нормальних процесів логістики і переміщення. Усі тумани можна розділити на 2 великі групи:

  • радіаційні — не треба лякатися, жодного відношення до радіоактивності та нічого спільного з нею вони не мають. Механізм утворення таких туманів досить простий - за день вода під променями сонця (сонячною радіацією) нагрівається і запускається процес випаровування, а вночі ця пара починає конденсуватися, так як стикається з шарами повітря, що остигають. Зазвичай радіаційний вигляд виникає літніми ночами за безхмарної погоди, а з першими променями сонця швидко розсіюється. У промислових районах, де у повітрі багато інших частинок (мова про вихлопні гази чи про викиди від промислових підприємств), може утворитися більш стійкий вид туману — зміг, який може триматися кілька днів;
  • адвективні - виникають як наслідок охолодження теплого надвологого повітря (зазвичай морського) при його попаданні на холоднішу поверхню. Їхня густота залежить від різниці температур між вологим повітрям та навколишнім середовищем, а також від насиченості повітря вологою. Ці тумани можуть простягатися великі відстані і можуть довго не розсіюватися вдень.

За насиченістю метеорологи виділяють 3 різновиди туману: поземний (стеліться дуже низько над землею, видимість на рівні росту людини досить висока - до 10 км), що просвічує (видимість по горизонталі не більше кількох метрів, по вертикалі зазвичай слабо розвинений, тому небо проглядається) і суцільний (видимість мінімальна як по горизонталі, так і по вертикалі). При цьому в містах тумани зазвичай більш щільні, ніж на відкритих заміських просторах, що обумовлено великим вмістом пилу, сажі та інших частинок у міському повітрі, які є основою конденсації та сприяють активному утворенню крапель, а також збільшують їх розмір.

Куди ж подінеться туман? Будь-який туман розсіюється після прогрівання повітря сонячними променями, під дією яких дрібні туманні краплі води випаровуються і знову перетворюються на пару, а всі забруднення осідають на поверхні, над якими нещодавно стелилася туманна пелена.

Чим можуть допомогти спеціалісти компанії AKVO?

Забруднені хімічними речовинами опади у вигляді дощу та снігу, шкідливі домішки смогу та туману з повітря – все це призводить до постійного погіршення якості питної води. Тому всю питну воду, що отримується з крана, рекомендується пропускати через фільтри очищення, щоб очистити її від шкідливих речовин і мікроорганізмів.

Вода ж, пропущена через якісний фільтр для води, повністю придатна для вживання, тому що в ній будуть відсутні шкідливі домішки. В інтернет-магазині AKVO можна підібрати та купити якісний фільтр від перевірених брендів за вигідною ціною, який максимально ефективно впорається зі своїми завданнями.

Автор: Олександр Трофімов
Дата: 05.10.2022 р.
У вас залишились запитання? Залиште свої дані, і ми вам передзвонимо!
Ви можете замовити