Аналіз води безкоштовно! ЗАМОВ ЗАРАЗ
Місто:
Телефонуйте та наш експерт вас проконсультує:
Рубрики
Пошук
Популярні

Чому хмара не падає на землю?

Це питання, напевно, багатьох поставить у глухий кут. А справді, чому так? Адже, по суті, хмара – краплі води чи кристали льоду різного діаметру. Але навіть сама мікроскопічна крапелька буде важчою за повітря, то чому вона разом з іншими тримається в повітрі і чому пил і хмари не падають на землю?

Звернемося до фізики

У хмарі краплі мають різні розміри. Є й ті, у яких діаметр становить частки мікрометра. Такі краплі і раді були б упасти, але молекули повітря їм не дають це зробити. Виходить справжнісінький броунівський рух.

Через удари молекул повітря, крапля непередбачено відскакує і в результаті виходить хаотична траєкторія. На краплі більшої ваги молекули повітря не можуть вплинути. Але тут набирає сили земне тяжіння. Крапля з радіусом більше макрометра вже не підпадає під закони броунівського руху. Сила тяжіння потягне її донизу. Але тут розпочне гру опір повітряного середовища. У міру прискорення краплі збільшиться ця дія, що призводить до повільного наростання швидкості. Краплю зможе підкинути нагору тепле повітря. У міру падіння багато крапель просто випаровуються або розпадаються на ще дрібніші складові. Однак може статися і зворотне: злиття з іншими, виникнення конденсації додаткової пари, що призводить до опадів. Спробуйте під час дощу подивитися на хмару. Виникне почуття, що вона ось-ось впаде на землю.

Вода в хмарі знаходиться в кількох станах:

  • твердому;
  • рідкому;
  • газоподібному.

Від того, з чого складається хмара, залежить який зовнішній вигляд вона набуде, а також які опади можна очікувати. Найбільший обсяг води містить зливову хмару. До речі, щоби з'явилася хмара однієї води мало. Крапелькам також знадобиться частинки солі, пилу, диму, залежно від місцевості. Це так називається конденсаційні зерна, до яких прилипають краплі. Без них хмара не зможе утворитися, навіть якщо в повітрі буде повно водяної пари.

Сама форма крапель залежить від температури верхніх шарів. Хмара складатиметься з води, якщо температура буде вищою за мінус 10 градусів. При коливаннях температури в районі -10 - 15 ° хмара складатиметься з крапельок та кристаликів. А от якщо температура нижче -15°, то хмара є скупченням крижаних кристалів.

Навіщо все це знати?

Ця інформація цікава, як мінімум, для загального розвитку. Діти часто люблять питати, а чому хмара не падає і з чого вона складається. Найважливіше, що обов'язково потрібно пам'ятати — будь-які опади проникають у землю і можуть потрапити в питну воду.

Щоб убезпечити себе від цього фахівці рекомендують фільтрувати воду. Так можна отримати смачну та корисну воду, безпечну для здоров'я. Фільтрацію здійснюють спеціальні пристрої, які можна знайти у каталозі інтернет-магазину AKVO. Щоб дізнатися, який фільтр для води краще встановити вдома, Ви можете замовити безкоштовний аналіз води, залишивши заявку у нас на сайті.

Автор: Сергій Трофімов
Дата: 19.06.2021 р.
У вас залишились запитання? Залиште свої дані, і ми вам передзвонимо!
Ви можете замовити