Аналіз води безкоштовно! ЗАМОВ ЗАРАЗ
Місто:
Телефонуйте та наш експерт вас проконсультує:
Рубрики
Пошук
Популярні

Молекулярна формула води

Біохімічні та фізичні властивості води мають важливе значення для всіх процесів життєдіяльності. Для того, щоб розібратися з тим, якими ж хімічними, фізичними властивостями характеризується водне середовище, слід спочатку розуміти, з чого складається молекула води і як вона може взаємодіяти з іншими речовинами.

Молекулярна формула води

Якщо розглянути модель молекули води, особливості її будови, можна сказати, що вона є дві одиниці одновалентних іонів водню і один двовалентний іон кисню, а формула виглядає так: H2О. Розмір молекули води вважається близьким до показника 028 нм. Найпростіший спосіб охарактеризувати будову молекули води, найбільш доцільно розглядати його на прикладі просторової фігури тетраедра, що має дві вершини водню, заряд яких позитивний, та негативні вершини іону кисню на витягнутих орбітах. Також можна розглядати молекулу спрощеніше у вигляді диполя.

Однією з особливостей молекулярної структури є її здатність поєднуватися в ланцюжки з багатьох ланок (асоціації) завдяки водневим зв'язкам. Ступінь асоційованості досить мінлива, вона залежить від температури середовища. Повна асоціація досягається в тому випадку, якщо вода набуває жорсткої структури, тобто перетворюється на лід, причому при температурі порядку -183 градусів за Цельсієм. При вищому температурному режимі асоціації частково руйнуються, при меншій температурі асоціація матиме менший ступінь з'єднання. Коли ж рідке середовище перетворюється на газоподібний стан, всі зв'язки повністю розсипаються, і лише мізерна частина молекул об'єднується в дигідролі. Зміна ступенів асоціації значно впливає на структуру води і деякі фахівці стверджують, що те саме водне середовище при температурі, наприклад, 0 градусів і +30 градусів можна взагалі вважати двома різними розчинниками, що є правдою.

Загальна характеристика властивостей молекул H2O

Молекули води мають високу розчинну здатність, причому молекули розчинених речовин або розташовуються всередині структур Н2О, або повністю їх замінюють. У природних умовах водний ресурс містить розчинені речовини у вигляді газів, солей, металів, мінералів і т.д. Досить бурхливо, з виділенням тепла вода взаємодіє зі лужними та лужноземельними металами, а реакції з неметалами можуть мати місце лише в умовах нагрівання або за іншого типу взаємодії. Нерідко склад води у природі може містити оксид сірки, азоту (компоненти вихлопних газів), у результаті випадають опади, звані кислотними дощами.

Сьогодні є чимало забруднювачів, які негативно впливають на склад водного ресурсу, суттєво забруднюючи його. Це і стоки тваринницьких господарств, що сприяють розвитку бактерій, і відходи промислових підприємств з великим вмістом сполук миш'яку, ртуті, інших шкідливих елементів, і неправильне застосування добрив, що змиваються у водоймища. Виходячи з цього, перед вживанням фахівці радять додатково очищати воду, використовуючи установки, що фільтрують.

Також однією з біохімічних властивостей Н2О вважається її жорсткість, яка залежить від кількості у складі катіонів магнію та кальцію. Залежно від обсягу домішок води може бути м'якою і жорсткою. Насичення водного ресурсу солями жорсткості найчастіше відбувається при проходженні його через шари грунту. Частково пом'якшити Н2О в домашніх умовах можна за допомогою кип'ятіння, але така теплова обробка не дає ефективний результат, а найкращим рішенням буде встановлення фільтра, який ви завжди зможете придбати в магазині AKVO.

Автор: Олександр Трофімов
Дата: 19.05.2023 р.
У вас залишились запитання? Залиште свої дані, і ми вам передзвонимо!
Ви можете замовити