Аналіз води безкоштовно! ЗАМОВ ЗАРАЗ
Місто:
Телефонуйте та наш експерт вас проконсультує:
Рубрики
Пошук
Популярні

Яка роль води в житті людини?

Вода – це невід'ємна частина більшості живих організмів та речовин на нашій планеті. Її наявність є обов'язковою для забезпечення життєдіяльності людини. Ці загальні фрази ми не раз чули на уроках хімії, фізики, біології, природознавства в школі, але як все насправді? Які процеси будуть неможливі без участі цієї найпростішої речовини, яка має наукову назву «оксид водню»?

Така необхідна дана речовина є завдяки своїм фізичним та хімічним властивостям. Завдяки можливості молекул H2O утворювати водневі зв'язки, вода може перебувати в трьох станах: твердому (лід), рідкому та газоподібному (пар). Ці речовини беруть безпосередню участь у формуванні клімату, комфортного для зростання та життєдіяльності живих організмів.

Що стосується хімії, то молекули оксиду водню потрібні для проходження реакцій, що забезпечують повноцінне функціонування живих організмів, також отримання ними поживних речовин з навколишнього середовища. При цьому важливо розуміти, що вода повинна мати належну якість і не містити шкідливих домішок.

Яку роль для живого грає вода на нашій планеті?

Розглянемо цей пункт детальніше. Вода у різних своїх станах покриває більшу частину поверхні Землі. Найбільша відчутна її частина міститься в океанах та інших водоймах, льодовиках та водяній парі, що циркулює у вигляді опадів.

Вона бере безпосередню участь у:

  • забезпечення умов для розвитку та життєдіяльності живих організмів — Н2О необхідна не тільки для пиття, але й для дихання, комфортного рівня вологості та температури, які є обов'язковими для існування всього живого;
  • формуванні клімату — наявність або відсутність великих водойм у регіоні є одним із основних факторів, що впливають на рівень вологості повітря, його температуру, а також кількість опадів;
  • забезпеченні необхідного температурного режиму - це стало можливим завдяки такій властивості, як теплоємність, саме наявність вологи в повітрі забезпечує його прогрівання до певної температури;
  • відновлення запасів кисню - це відбувається в результаті фотосинтезу, у процесі вивільняються речовини, необхідні для харчування рослин, а також очищене повітря, яким ми дихаємо.

Вивчаючи питання, якою ж роль води на планеті, слід розуміти, що у зазначених процесах бере участь більшість запасів цієї речовини Землі. При цьому, зважаючи на наявність різних домішок, вона далеко не завжди придатна для вживання людиною.

Значення води у житті людей

Тут варто почати з того, що людський організм від 70 до 80 відсотків складається з цієї речовини. Н2О міститься в шкірі, волоссі, а також інших органах та системах. Така велика кількість забезпечує можливість протікання обмінних процесів в нашому організмі, в результаті яких відбувається вивільнення необхідної кількості енергії, а також виведення відпрацьованих і шкідливих речовин. Ми використовуємо воду не тільки для пиття та приготування їжі, але й для миття, воно дозволяє забезпечувати належний рівень гігієни, що перешкоджає розвитку різних хвороботворних організмів.

Середня норма води для дорослої людини становить від 1.2 до 3 літрів на день. Дослідження показали, що сильна спрага та дискомфорт починаються вже при дефіциті в 2%. Якщо показник опускається до 12%, людині необхідна невідкладна медична допомога, оскільки порушуються важливі обмінні процеси в організмі. При значенні в 20% і більше життєво важливі системи відмовляють і настає смерть.

Обов'язковою умовою для міцного здоров'я та відмінного самопочуття є не лише необхідна кількість води, а й її якість. Ефективним та доступним способом її отримання в побутових умовах є встановлення фільтраційних систем різного призначення, які ви зможете придбати в магазині AKVO.

Автор: Олександр Трофімов
Дата: 11.05.2023 р.
Ви можете замовити