Аналіз води безкоштовно! ЗАМОВ ЗАРАЗ
Місто:
Телефонуйте та наш експерт вас проконсультує:

Таніни у воді

Вміщені в багатьох видах рослин і часто потрапляючі в грунт і воду при розкладанні рослин, таніни, може бути важко видалити. Ці біомолекули надають воді жовтий або коричневий відтінок і часто роблять її гіркою на смак, але вони не становлять небезпеки для здоров'я. Якщо у вашій воді є таніни, прочитайте, щоб дізнатися більше про це забруднення і способах його фільтрації та обробки у сертифікованих фахівців по воді в АКВО.

Проблема з фільтрацією танідів з води

Якщо ваша вода більше схожа на чай, ніж на чисту прозору рідину, можливо, у вас проблеми з таніном в воді. Виразний коричневий колір чашки гарячого чаю Ерл Грей або склянки холодного чаю з льодом обумовлений танідом, біомолекул, що міститься в рослинах, в тому числі в чайному листі. Хоча цей колір і супутній йому злегка гіркуватий, терпкий смак може бути прекрасний в чаї, він не дуже бажаний у воді. Цей колір надає воді брудний вигляд і може забарвлювати порцеляновий посуд і білизну.

Таніни містяться в багатьох видах рослинності, включаючи чай, ягоди, горіхи і багато видів дерев. Коли ці рослини розкладаються в грунті, вони легко просочуються в воду, що протікає через них, потрапляючи в поверхневі джерела водопостачання і неглибокі колодязі. Поряд з танинами в воду можуть потрапляти гумінові кислоти та фульвокислоти, близькі "гуміновим" речовинам — речовин, що утворюються при розкладанні органічних речовин. Всі ці речовини надають однаковий вплив на воду, змінюючи її колір і надаючи їй гіркий смак і запах. Які саме гумінові кислоти і таніни в воді викликають проблему, залежить від рослинного світу в конкретній місцевості.

Чи небезпечні таніни в воді?

Таніни в воді не становлять небезпеки для здоров'я. Багато продуктів, які ми їмо щодня, містять різні види танідів, і вони дійсно додаються до деяких напоїв для додання їм кольору і смаку. Однак у воді вони дуже небажані.

Очищення води від танідів

Оскільки існує безліч різних танинів і типів гумінових кислот, їх буває дуже важко видалити з води. Якщо один метод очищення води від танидів добре працює в одному місці, це не означає, що він буде ефективний в декількох кілометрах від нього, де рослинність може бути іншою. Історично для очищення води від танидів використовувалася макропориста аніонова смола на основі стиролу, але вона не завжди працює. Останнім часом стали використовувати смоли на основі акрилової, які дають найкращі результати. Вони мають макропористу структуру, що дозволяє регенерувати їх більш ефективно.

Як видалити таніни та іонообмінні системи

Система пом'якшення води Fusion NLT. У більшості випадків фахівці з водопідготовки рекомендують обробляти танінову воду пом'якшувачем води перед обробкою системою видалення танінів. У пом'якшувачі використовується катіонне середовище для видалення мінералів жорсткості і деяких металів, які можуть чинити негативний вплив на аніонну смолу, яка використовується для видалення танидів. У пом'якшувачі води використовується іонообмінна смола, яка притягує позитивно заряджені частинки, тому вона не робить ніякого впливу на таніни в воді.

Таніни мають невеликий негативний заряд, тому їх можна обробляти аніонними смолами, які притягують негативно заряджені частинки. У цій спеціалізованій смолі іони таніну обмінюються на хлорид-іони. Оскільки смола не може відрізнити таніни в воді від будь-якого іншого типу негативно заряджених частинок, вона також видаляє ці додаткові іони. Зазвичай це означає видалення лужних іонів, що може привести до відповідного зниження pH води. Коли здатність смоли видаляти ці іони буде досягнута, pH повернеться до вихідного рівня. Нітрати також часто видаляються за допомогою цього типу смоли.

Ця аніонна смола зазвичай регенерується (це означає, що накопичені таніни видаляються, а нові хлорид-іони стають доступними для іонообмінного процесу) за допомогою солі, причому смола зазвичай рассолюється з розрахунку 160 кг на кубічний метр. Найголовніше, що таку регенерацію слід проводити кожні два-три дні, що знизить ймовірність утворення органічних відкладень. Таніни мають тенденцію мігрувати у внутрішню матрицю анионной смоли. Як тільки це відбувається, дуже важко регенерувати таніни з смоли.

У багатьох системах обробки танінова смола змішується зі пом'якшувальною смолою. Це дозволяє зменшити площу, займану обладнанням, і знизити вартість обладнання. Однак такий тип конструкції не ідеальний, оскільки змішування середовищ може викликати проблеми. Компанія АКВО не рекомендує змішувати катіонну і аніонну смолу в одному резервуарі і рекомендує спочатку пом'якшення, а потім систему видалення таніну.

Інші проблеми з іонообмінними системами

Одним з недоліків обробки танінів в воді за допомогою аніонообмінних смол є можливість появи в системі рибного запаху. Це викликано триметиламіном (ТМА), який є органічною сполукою, використовуваною для виробництва смоли. В умовах високого pH ТМА (навіть в невеликих концентраціях) може викликати цей неприємний запах, хоча він повинен відносно швидко розсіюватися. Якщо смола виготовлена ​​з належною наступною обробкою, вона зазвичай втрачає свій запах протягом однієї-двох регенерації. Слід зазначити, що макропориста аніонна смола зазвичай очищається швидше і легше, ніж аніонні смоли гелевого типу. Якщо ваша вода від природи має високий pH (більше 8), вона, швидше за все, буде видавати рибний запах, і немає гарного способу запобігти цьому. Проведення декількох циклів регенерації і вичерпання смоли повинно зменшити запах.

Ймовірно, найгірший сценарій відбудеться, коли буде високий pH і хлор. Оскільки хлор розкладає танінову смолу, поєднання побічних продуктів і високого pH може створити запах, який може ніколи повністю не зникнути. Це також може бути проблемою для води, обробленого хлором.

Краща система очищення води від танидів

Хоча аніонообмінні смоли для видалення таніну є популярним способом видалення таніну з вашого водопостачання, ви повинні розуміти, що система аніонообмена таніну може використовувати кілька сотень доларів в рік на сіль і витрачати до 80 галонів води, що регенерується, щодня. Можливо, вам доведеться замінити смолу через 5-6 років. Ми вважаємо, що є кращий спосіб.

Нещодавно технологія під назвою фільтрація із зарядженою мембраною довела свою високу ефективність у видаленні таніну з води. Це дійсно "підривна технологія", яка готова витіснити усталені технології і струснути галузь. Заряджена мембранна фільтруюча система може видаляти такі забруднення:

• Бактерії (99,8%)
• Залізо
• Віруси (90-92%)
• Мідь
• Цисти
• Свинець
• Таніни
• Хром VI
• Ендотоксини (96%)
• Селен
• Легеонеллу (99,9%)
• Танінову кислоту
• Кремнезем
• Гумінову кислоту
• Важкі метали
• Криптоспоридій
• Фульвокислоти

Заряджена мембранна фільтрація проводиться з використанням волокон наноглинозема, які мають дзета-потенціал 51 мілівольт. Картридж затримує бактерії, віруси, ооцисти, криптоспоридій, і навіть кора завдяки такому сильному дзета-потенціалу. Електроабсорбціонная технологія очищення води сконструйована таким чином, що заряд в 51 мілівольт охоплює весь обсяг і глибину носія.

На відміну від механічних фільтрів, які покладаються на розмір пір, ця технологія буквально фіксує забруднювач, поглинаючи його справжнісіньким чином. Це дозволяє домогтися практично нульового перепаду тиску і високої швидкості потоку. Якщо ви порівняєте з ультрафільтраційними мембранами, то виявите значно вищу швидкість потоку при меншому перепаді тиску. Фільтри також мають тривалий термін служби і легко замінюються.

Фільтр виготовлений з елемента природного походження під назвою Боема, який не має відомих побічних ефектів для здоров'я. Насправді, Боема давно використовується в якості добавки до харчових продуктів і травних анальгетиків. Крім того, він пройшов випробування на відповідність стандартам NSF/ANSI Standard 42 і 61 для питної води, а також випробування на ендотоксини.
В цілому, ми рекомендує ФЗМ замість аніонообмінного пом'якшення через вартість і продуктивності.

Інші варіанти танінових фільтрів

Окислювачі, такі як хлор і озон, іноді також ефективні для руйнування танидів в воді. Простий тест в банці покаже концентрацію і час утримання, необхідний для окиснення танинів. Блок активованого вугілля, наступний за резервуаром для відстоювання, видалить окислювач і адсорбує будь-які додаткові органічні сполуки у воді. Слід зазначити, що деякі види активованого вугілля самі по собі можуть не володіти значною ємністю для танинів, тому проконсультуйтеся з виробником про відповідний тип вугілля. Зворотний осмос — ще один ефективний метод видалення танінів.
При очищенні від танінів важливо пам'ятати, що не існує методу, який був би ефективний на 100%. Зателефонуйте нашим сертифікованим фахівцям по воді по телефону:
• (044) 247-94-00
• (063) 247-94-00
• (067) 247-97-00
• (095) 277-25-00
або напишіть нам за адресою [email protected]., щоб обговорити, який метод видалення дубильних речовин у воді може підійти саме вам. Як тільки ви знайдете спосіб очищення води, який вам підходить, краще за все дотримуватися цієї технології.

Ви можете замовити