Аналіз води безкоштовно! ЗАМОВ ЗАРАЗ
Місто:
Телефонуйте та наш експерт вас проконсультує:

Очищення води від сірководню

Ваша вода пахне тухлими яйцями?
На трубах і сантехніці залишається білий, коричневий, чорний або сірий слиз?
Вода з високим вмістом сірки часто погано пахне і залишає плями. Дізнайтеся більше про проблеми сірчаної води від фахівців з водопостачання в АКВО.

Якщо у вашій воді присутній сірководень, ви, ймовірно, це відразу відчуєте — така вода має характерний запах тухлих яєць. Технічно, цезапах сірководню (H2S), безбарвного газу, який розчиняється у воді. Ви також, ймовірно, побачите білий, сірий, червонувато-коричневий або чорний слиз у вашій водопровідній системі або колодязі, яка може бути викликана сіроокиснюючими бактеріями. Цей слиз може сприяти зростанню інших бактерій, таких як залізобактерії, а також викликати появу чорних плям на сантехніці, і навіть роз'їдати труби.

Чому вода пахне сірководнем

У багатьох випадках сірка в воду надходить з каменів і грунту, через які проходить грунтова вода, перш ніж вона потрапить в ваш колодязь. Сірка — це природний мінерал, який легко розчиняється у воді. Крім того, деякі сірчані бактерії можуть знаходитися в підземних водах, в свердловині або у водопровідній системі, де вони перетворюють сульфати в сірководень. Сірководень може бути проведений сірчаними бактеріями і в результаті хімічних реакцій всередині водонагрівачів. Цей газ також зустрічається в підземних водах в деяких місцях. У рідкісних випадках це може бути результатом забруднення води. Перш ніж приступити до очищення води від сірководню, необхідно знайти його джерело.

Чи небезпечний сірководень у воді

Хоча сірководень є отруйним газом, вміст сірки у воді скоріше викликає дискомфорт, чим загрожує здоров'ю. Така вода може мати гіркий смак і запах тухлих яєць, що робить її неприємною для пиття і може вплинути на смак приготованих в ній продуктів.

А когось більше турбує вплив сірководню на водопровідні системи. Сірководень є їдкою речовиною, тому він може знебарвити столове срібло і крани, особливо ті, які містять мідь, латунь, сталь або залізо. При з'єднанні з залізом утворюється чорний осад сірчистого заліза (FeS). Це утворює чорні відкладення в трубопроводі, сантехніці та інших поверхнях, що контактують з водою. Сірководень має здатність викликати корозію металевих складових труб, баків, котлів і так далі.

Сірка вважається вторинним або естетичним забруднювачем. Нинішня рекомендована межа вмісту сірки у воді в 0,3 мг/л (ч/млн) заснована на смаку і зовнішньому вигляді, а не на якому-небудь шкідливому впливі на здоров'я. У рідкісних випадках присутність сірководню може вказувати на те, що вода була забруднена стічними водами. Щоб виявити це, необхідно провести аналіз води на наявність коліформних бактерій і нітратів.

Ознаки наявності сірководню у воді

Визначити джерело запаху сірководню у воді не важко. Перш за все з'ясуйте, яка вода пахне — гаряча або холодна.

1. Якщо пахне тільки гаряча вода, значить джерело сірководню - водонагрівач. Також можна визначити якість води, зробивши її аналіз в лабораторії.

Через якийсь час після встановлення бойлера деякі починають помічати тухлий запах з водонагрівача. Причиною поганого запаху води в бойлері часто є дія сірчаних бактерій, які виробляють сірководень з сульфату. У водонагрівачі створюється для цього ідеальне середовище:

  • тепла атмосфера, в якій сірчані бактерії можуть жити;
  • реакція між сульфатом в воді і магнієвим анодом водонагрівача.

Магнієвий анод встановлюється для захисту бака водонагрівача від корозії. А магнієвий метал містить електрони, за допомогою яких відбувається перетворення сульфату в сірководень.

Якщо джерелом сірководню став ваш водонагрівач, для усунення неприємного запаху води рекомендується провести знезараження бойлера. Це можуть зробити досвідчені фахівці.

2. Якщо у вас встановлений пом'якшувач води і запах з'явився як в гарячій, так і в холодній воді, перевірте якість води до системи пом'якшення. Можливо, в смолі вашого пом'якшувача завелися сірчані бактерії.

При появі сірчаних бактерій в системі водоочищення, необхідно звернутися до фахівців для проведення технічного обслуговування.

3. Якщо запах і гарячої і холодної води яскраво виражений при першому включенні, але зменшується або зовсім зникає після безперервного тривалого користування водою, то, швидше за все, сірчані бактерії є в свердловині або системі водопостачання.

В такому випадку може знадобиться проведення дезінфекції шляхом промивання системи сильним розчином хлору для знищення біологічних обростань трубопроводів.

4. Якщо запах сильний, як в гарячій, так і в холодній воді при першому включенні і більш-менш зберігається постійним при тривалому використанні, проблема, швидше за все, в присутності сірководню в підземних водах.

У тих випадках, коли джерелом водопостачання служать підземні води, що містять підвищені концентрації заліза або сірководню, попередження розвитку залізобактерій або сіркобактерій в системі водопостачання складається в попередній обробці води, тобто її дефферізаціі. Останнім часом для вирішення цього завдання найбільш широко застосовують фільтри каталітичного знезалізнення. Застосування таких фільтрів дозволяє досягти залишкової концентрації заліза у воді не вище 0,1 мг/л, а сірководень видаляється практично повністю.

Для очищення води від сірководню застосовують як реагентні, так і безреагентниє методи.

Реагентні методи базуються на застосуванні різних хімічних сполук, що володіють бактерицидними властивостями. Найбільш поширені дезінфектанти — містять хлор сполуки (хлор, гіпохлорит натрію, хлорне вапно, діоксид хлору), озон, полігексаметиленгуанідини, препарати на основі перекису водню, з вмістом іонів срібла, міді і т.п.

Серед безреагентних методів знезараження води найбільш широко відома обробка її ультрафіолетом. До безреагентних методів дезінфекції, можна також віднести мембранні технології очищення води, так як діаметр пір більшості зворотноосмотичних мембран менше розмірів клітин багатьох водних мікроорганізмів.

Вибір методу дезінфекції обумовлюється рядом таких факторів, як мікробний і хімічний склад питної води, економічність, безпека, можливість утворення токсичних побічних продуктів у воді при її знезараженні, бактерицидна ефективність і т.п.

Наприклад, використовують фільтруючі матеріали, для регенерації яких необхідний сильний окиснювач. Також все ще застосовують дозуючі насоси, які додають в воду сильні окиснювачі — хлор або марганець. Іноді використовують вугільні фільтри. Недорогим і екологічним методом видалення сірководню вважається аерація.

Якщо у вашій воді виявлено запах сірки, рекомендуємо відразу провести лабораторний аналіз води на сірководень. Такий тест води виявляє не тільки сірку, але також і ряд інших забруднювачів, включаючи жорсткість, pH, марганець, залізо і загальну кількість розчинених твердих речовин (TDS). Взаємозв'язок різних забруднень допоможе вам визначити кращу технологію для вирішення вашої проблеми. На основі лабораторного аналізу фахівці АКВО зможуть з упевненістю рекомендувати відповідну систему очищення води від сірководню зі свердловини або міського водопостачання.

Варіанти очищення води від сірководню

Існує багато способів видалення сірки з води, і більшість з них працюють за принципом окиснення сірки, щоб перевести її з газоподібного стану в твердий або нерозчинний. У твердому стані можна легко відфільтрувати цей забруднювач. Окиснювальні фільтри є найбільш поширеними в очищенні води від сірководню. Також існують і інші популярні методи, такі як озонування, аерація, введення хлору або пероксиду, які можуть використовуватися для підвищення окислювальних властивостей води, що очищається.

Фільтри зворотного промивання

Спеціальні фільтри зворотного промивання є найбільш широко використовуваною системою видалення сірководню з води. Ці фільтри містять спеціальні компоненти, здатні перетворювати розчинену сірку в тверді частинки, які легко потім відфільтрувати. Важливо відзначити, що pH води впливає на швидкість переходу сірки з газоподібного стану в твердий. Чим вище pH, тим швидше сірка переходить в твердий стан, який потім можна буде відфільтрувати. Хоча фільтр зворотного промивання безпечний для вашого обладнання, але не для пом'якшувачів води — в цих системах окислена сірка закупорює місця обміну і забруднює смолу.

Для видалення сірки за допомогою фільтра зворотного промивання рівень pH вихідної води повинен бути вище 6,5, а в нормі — вище 7,0. PH від 8,0 до 8,5 значно підвищує ефективність роботи фільтра. Якщо у вас кисла вода, то спершу потрібно вирішити цю проблему, перш ніж приступати до видалення запаху сірки. Для підвищення рівня pH хімічна подача карбонату натрію або кальцинованої соди краще, ніж використання фільтра, заповненого карбонатом кальцію (кальциту) або оксидом магнію, так як такий фільтр може швидко засмічуватися. Низький рівень pH є основною причиною незадовільного результату при використанні системи аерації.

Нижче наводиться неповний список завантажень, використовуваних при фільтрації сірководневої води.

1. Birm
Birm має здатність видаляти сірку і марганець, але не впливає на сірководень. Це завантаження використовує розчинений кисень в якості каталізатора. Якщо вміст розчиненого кисню занадто низький, може знадобитися попереднє окиснення, щоб досягти максимального результату в видаленні сірки. Birm містить 0,1% діоксиду марганцю і має досить легку вагу, що забезпечує ефективну зворотну промивку. Однак існують більш досконалі методи, більш передбачувані і ефективні для видалення сірки з води.

2. Greensand Plus
Greensand є однією з найстаріших перевірених технологій окиснення. Перманганат калію утворює двоокис марганцю на поверхні завантаження і, як тільки вода вступає в контакт з нею, будь-яка сірка негайно окиснюється. Сірка може бути відфільтрована і потім очищена в циклі зворотного промивання. Однак Greensand ефективний тільки при низькому рівні вмісту сірководню і марганцю.

3. KDF-85
KDF-85 є окислювально-відновним завантаженням, для ефективної роботи якого потрібен розчинений кисень. KDF-85 складається з двох металів — 85% міді і 15% цинку. Ці два різнорідних метали створюють невелике електричне поле в шарі, яке запобігає зростанню бактерій у фільтруючому завантаженні. Серед переваг KDF-85: зниження окисно-відновного потенціалу води, ефективність від бактеріальної сірки без використання хлору та бактеріостатичність. Хоча це завантаження ефективне для видалення сірки і сірководню і здатне знизити кількість хлору і важких металів, таких як свинець і ртуть, вона неефективна з марганцем. Найбільшим недоліком завантаження KDF-85 є його вага. Будучи майже в два рази важче, ніж інші завантаження, KDF-85 вимагає більш ніж удвічі більшої швидкості зворотної промивки і може цементувати в балоні.

4. Діоксид марганцю Filox

Діоксид марганцю, який часто називають Filox або Pyrolox, являє собою руду, видобуту в природних умовах і здатну видаляти сірку, марганець і сірководень. Його здатність видалення сірководню перевершує здатність Greensand або Birm і не вимагає ніяких хімічних речовин для регенерації. Однак Filox вимагає достатньої кількості розчиненого кисню в воді в якості каталізатора. Якщо рівень розчиненого кисню недостатній, для цього завантаження може знадобитися попереднє окиснення для досягнення максимальної ефективності, наприклад, вприскування хлору через спеціальний насос. Filox або Pyrolox не можна використовувати, якщо у вас дуже високий тиск води і обсяг.

Вищезазначені методи видалення сірки в більшості випадків є менш ніж задовільними. Нижче ми перераховуємо кілька додаткових методів окислення і фільтрації, включаючи рекомендований тип системи.

Перекис водню

Першою (більше 20 років тому) використовувати перекис водню для очищення води від сірки і марганцю стала американська компанія US Water. Дана технологія повністю видаляє сірку, залізо і марганець. Система з перекисом водню належного розміру є дуже ефективним методом очищення води від заліза, сірководню, іржі, сірки, марганцю і запаху тухлих яєць.

Перекис водню не є небезпечною хімічною речовиною — навпаки, перекис водню або H2O2 складається з елементів води: водню і кисню. У водопровід не додають нічого стороннього або хімічних речовин. На відміну від хлору, перекис водню не вимагає часу контакту, так як реакція окиснення сірки, заліза, іржі, марганцю і сірководню відбувається миттєво. Якісна система з перекисом водню є рішенням практично будь-якої проблеми з сірководневою водою. З перекисом водню ви завжди можете бути впевнені, що вона буде працювати, навіть з надмірною кількістю сірки (або заліза).

Система із застосуванням озону

Газоподібний озон є найпотужнішим окиснювачем в природі, і при правильному використанні він може ефективно впливати на велику кількість сірки. Озон впорскується в воду через контактну посудину в якості попередньої фільтрації. Генератор озону правильного розміру і правильна конструкція системи — ключ до успіху. Кожна система розробляється спеціально для конкретної води. Хоча озонові системи, як правило, коштують в три або чотири рази дорожче, ніж інші методи очищення, однак в подальшому експлуатаційні витрати будуть мінімальними.

Обробка води розчином хлору

Хлор є потужним окиснювачем, тому для обробки води з високим вмістом сірки досить використовувати від 5 до 10% хлору. Однак для хлорування необхідна наявність контактного резервуара з об'ємом достатнім на 20 хвилин подачі води при піковій витраті. Наприклад, якщо піковий потік становить 10 галонів в хвилину, тоді буде потрібно 200-галонний контактний резервуар. Багато систем хлорування мають менші розміри в порівнянні з контактним резервуаром і показують неоднозначні результати. Після впорскування хлору і подачі в контактний резервуар необхідний вугільний фільтр зворотного промивання для видалення обкладенної сірки і залишкового хлору. Хлор добре працює як дезінфікуючий засіб, але він не є хорошим окиснювачем для цієї мети, і може видалити тільки невелику кількість сірки. Ми не рекомендуємо метод хлорування для очищення води від сірководню.

Метод аерації

Аерація стала популярним способом окислення заліза, марганцю та сірки у воді. Для подачі повітря в систему очищення води використовуються різні методи, в тому числі повітряні насоси та компресори, використання яких може викликати проблеми (не кажучи вже про гучність). Звичайно, в повітрі багато кисню, який є відмінним окиснювачем сірки (а також заліза і марганцю). Багато компаній в даний час використовують регулюючий клапан для подачі повітря в бак. Кисень окиснює сірку і залізо, які в подальшому фільтруються спеціальними каталітичними завантаженнями. Однак недоліком використання вприскування повітря для очищення сірководневої води є те, що форсунки часто закупорюються і перестають працювати.

Важливо пам'ятати, що будь-які хімічні методи очищення води від сірководню повинні проводитися фахівцями. Інакше не виключений ризик помилки, що може привести до непередбачуваних наслідків для людини.

Якщо вам необхідне очищення сірководневої води, зателефонуйте одному з наших фахівців за телефонами, вказаними на сайті, або надішліть повідомлення.

Ваша вода має неприємний запах? Не соромтеся звертатися до нас:
Ви можете замовити