Аналіз води безкоштовно! ЗАМОВ ЗАРАЗ
Місто:
Телефонуйте та наш експерт вас проконсультує:
Рубрики
Пошук
Популярні

Формула питної води

Вода – це одна з найпоширеніших речовин на нашій планеті. Вона може перебувати у трьох фізичних станах: твердому, рідкому та газоподібному, при цьому є невід'ємною частиною більшості організмів, рослин та матеріалів, бере участь у величезній кількості хімічних реакцій, які необхідні для нашої життєдіяльності.

Вода - це "побутова" назва речовини, яку ми використовуємо у повсякденному житті, у підручниках з хімії та інших наукових працях вона називається оксидом водню, хімічна формула H2O. У чистому вигляді без будь-яких добавок це прозора рідина, яка не має смаку та запаху, однак у природі такий формат зустрічається досить рідко. Це пов'язано з великою кількістю домішок, які можуть потрапляти у воду із ґрунту, водопровідних труб тощо. Зважаючи на те, що більша їх частина негативно впливає на організм людини, а також водонагрівальну побутову техніку, у більшості житлових і комерційних будівель встановлюються спеціальні фільтраційні системи. Вони дозволяють видалити небажані включення та зробити воду придатною для пиття.

Фізичні та хімічні властивості води

Оксид водню є з'єднанням двох неорганічних речовин - кисню і водню, які об'єднуються за допомогою ковалентного зв'язку. Формула Н2О означає те, що в одній молекулі води міститься один атом кисню та два атоми водню.

Усі фізичні властивості, які має питна вода, пов'язані із можливістю її молекул утворювати водневі зв'язки. Чим вони сильніші, тим твердішою стає її структура. При нагріванні до температури кипіння, яка становить 100 градусів, водневі зв'язки руйнуються і речовина набуває газоподібного стану. При замерзанні все відбувається з точністю до навпаки, тому за мінусової температури ми отримуємо кристали льоду.

Щодо хімічних властивостей, то вода бере участь у ряді процесів. Сучасна хімія налічує величезну кількість реакцій, результат яких ми можемо бачити та відчувати щодня:

  • утворення іржі - у цьому процесі беруть участь молекули заліза, міді, цинку та інших металів, а також вода та повітря. У процесі окислення матеріалу на його поверхні утворюється рудувато-коричневий наліт, яких ми називаємо іржею;
  • кислотні дощі - дане природне явище відбувається в результаті вступу в реакцію молекул сірки та азоту, які містяться у вихлопних газах автомобілів, різних підприємств, та Н2О;
  • фотосинтез - отримувати необхідні для зростання та життєдіяльності крохмаль та глюкозу з вуглекислого газу рослини можуть також за участю молекул Н2О;
  • розчинення - найбільш наочним прикладом є розчинення у цій рідині різних мінералів, цим пояснюється наявність у воді включень кальцію, магнію, калію тощо.

Це лише мала частина процесів, що відбуваються за участю молекул Н2О. І якщо частина з них є не просто корисними, а й необхідними для життя людини, деякі реакції можуть значно нашкодити.

Шкідливість питної води

Істотна шкода здоров'ю або побутовій техніці, яка має нагрівальні елементи, може бути завдана лише за умови наявності у воді органічних або неорганічних включень. Найчастіше є продуктами роботи різних підприємств. У процесі забруднення рідина можуть потрапляти солі важких металів, нітрати, фосфати, і навіть різні органічні продукти.

Солі нерідко осідають на нагрівальних елементах у вигляді накипу, значно знижуючи ефективність приладу, збільшуючи споживання електроенергії або наводячи його в повну непридатність. Що стосується людського організму, то наслідки можуть бути набагато серйознішими. Небажані включення можуть стати причиною появи алергічних реакцій, отруєнь, випадання волосся, сухості шкіри та інших неприємних проявів. Усунути всі ці негативні моменти допоможе якісне обладнання, що фільтрує, підібрати яке ви зможете в магазині AKVO.

Автор: Сергій Трофімов
Дата: 19.09.2022 р.
Ви можете замовити