Аналіз води безкоштовно! ЗАМОВ ЗАРАЗ
Місто:
Телефонуйте та наш експерт вас проконсультує:
Рубрики
Пошук
Популярні

Чи є вода на Марсі?

ЧИ Є ВОДА НА Марсі?


Процес вивчення Марса почався ще близько чотирьох тисяч років тому, коли перші вавилонські астрономи спробували створити пробний звіт про становище планети. З тих пір інтерес до неї постійно зростає і одне з головних питань, що цікавлять вчених - чи є вода на Марсі, скільки і який її склад, адже якщо на Марсі існують джерела з рідкою водою, то є надія знайти і живі організми.

ВИЗНАЧЕННЯ ВОДИ НА ПЛАНЕТІ МАРС: ПЕРША ЗНАХІДКА


У Сонячній системі Марс займає четверту позицію. Отже, його клімат напевно прохолодніше, ніж Землі. Це дозволяє вченим зробити висновок, що основна кількість води, яка є на Марсі, може бути в твердому або газоподібному стані. Перші фотографії рельєфу були зроблені на початку 70-х років космічним апаратом «Марінер-9». Там чітко проглядалися канали, схожі своїми контурами на систему річок, молоді долини, які, швидше за все, утворилися внаслідок виплеску грунтових водних ресурсів. Вчені припускають, що спочатку клімат планети був теплішим із природними опадами, але потім зазнав змін, і сьогодні Марс характеризується сухим, холодним кліматом.

Наприкінці 90-х років космічний розвідник Mars Global Surveyor надав нові знімки, на яких рельєф проглядався детальніше. Вони стали підставою для теорії про те, що на планеті існував океан (це підтверджує наявність глибокої западини в рельєфі), а всі долини річок у нього впадали. Повторні знімки цим же апаратом підтвердили, що русла, що несуть рідку воду, дійсно існували, причому вони ще досить свіжі.

Ще пізніше (у 2015 року), на знімках, зроблених міжпланетною станцією Mars Reconnaissance Orbiter, вчені знайшли темні смуги на поверхнях схилів височин планети Марс і було встановлено, що утворюються вони в теплу пору року на місці, де раніше стікали солоні води. Проте побачити воду у рідкому стані так і не вдалося. Пояснюється це тим, що тиск на поверхні планети - 0,6 кПа. Це говорить про те, що рідина швидко випаровується. Зате в північній частині планети можна зустріти льодовики, причому замерзлі води там зберігаються величезні запаси - за підрахунками вчених, якби всі льодовики розтанули, водна гладь покрила б поверхню повністю і глибина становила б до сорока метрів.

Як була виявлена ​​рідка вода на марсі?


У 2018 році на Марсі імовірно було знайдено воду в рідкому стані - вчені виявили озеро під льодовиком, розташованим у Південній частині планети. Теорія про існування базується на знімках, зроблених глибинним радаром Marsis. Ширина озера приблизно 20 метрів, а глибина невідома, але не менше 30-40 см, оскільки при менших показниках радар не зміг би зафіксувати рідкий стан.

З кожним роком дослідження Марса проводяться дедалі активніше. У NASA невпинно ведуться розробки з вивчення четвертої планети Сонячної системи, продовжуються дослідження дистанційно керованими космічними апаратами та розробляється програма пілотованого польоту на Марс. У цьому місці варто зазначити, що за технологією NASA компанією Aquafilter розроблена унікальна ультрасучасна система очищення DWEST Тритон - фільтр для води в пляшці, який забезпечить безпечну питну рідину де завгодно і з будь-якого джерела. Фільтр усуває 99% таких забруднень, як свинець, солі важких металів, хлор, віруси. Можливо, в найближчому майбутньому вчені-астронавти скористаються цим зручним пристроєм, прогулюючись поверхнею Марса, а сьогодні його поки що з успіхом використовують туристи, мандрівники та люди, професії яких змушують мати під рукою надійний водяний фільтр.

Автор: Олександр Трофімов
Дата: 07.01.2021 р.
Ви можете замовити