Аналіз води безкоштовно! ЗАМОВ ЗАРАЗ
Місто:
Телефонуйте та наш експерт вас проконсультує:
Рубрики
Пошук
Популярні

Як вибрати хімію для басейну?

Не секрет, що плавання корисно для організму. Сприятливий вплив плавання на дихальну, серцево-судинну, кістково-м'язову, нервову, імунну системи підтверджено численними спостереженнями та експериментами. Та й більшість з нас не з чуток знають про оздоровчий ефект водних процедур. У цьому сенсі придбання басейну — чудовий внесок у здоров'я всієї родини. Однак позитивний вплив на здоров'я в процесі плавання ми отримаємо тільки в тому випадку, коли відбувається знезараження води в басейні і всі показники води в нормі.

Для того, щоб кожного разу не мучитись питанням: «Що додати в басейн, щоб не псувалася вода ...?» пропонуємо вам ознайомитися із загальним алгоритмом підбору засобів по догляду за басейном і тим асортиментом рішень для очищення води в басейні, який пропонує компанія AKVO.

Показники якості води, які необхідно контролювати і коригувати відрізняються для громадських і приватних басейнів. Для громадських басейнів їх значно більше: рівень рН, лужність, цианурова кислота, загальна жорсткість, вільний і зв'язаний хлор, індекс Ланжел'є. Виміряти ці показники допоможуть електронні тестери — фотометри.

Для приватних басейнів обов'язково необхідно коригувати два показника: хлор і рН. Зупинимося на них.

Отже, в першу чергу необхідно визначити рівень pH (водневий показник) води, що очищається. Це основний показник, що відображає якість води в басейні і впливає на ефективність і витрата тих засобів, які будуть додаватися в басейн для його очищення і дезінфекції. Висока лабільність даного показника змушує контролювати його практично постійно або прогнозувати його зміни залежно від погодних умов та інтенсивності експлуатації самого басейну. Так після купання людей в басейні вода неминуче стає більш лужною і її pH зростає. Те ж відбувається після дощу та інших подій. Тільки після коригування водневого показника води використовується будь-яка хімія для басейну.

Другий за важливістю показник, як уже згадувалося — хлор, який є основним дезинфікуючим засобом для басейнів.

Для постійного контролю цих показників і своєчасної їх коригування австрійсько-німецька компанія BWT розробила станцію-аналізатор ICO. Вона оцінює чотири показники води: загальну жорсткість, pH, концентрацію хлору і температуру. Пристрій здійснює зв'язок з власником через мобільний додаток і проводить розрахунок необхідної кількості хімії для басейну з урахуванням поточної і прогнозованої погоди, що значно спрощує процес оцінки якості води та робить його доступним навіть для новачків.

Концерн BWT випускає високоефективні професійні засоби по догляду за басейном в зручній формі випуску і упаковці з докладною інструкцією для зручного і простого використання хімреагентів як в громадських, так і приватних басейнах. З цими засобами очищення і дезинфекція басейну, вода оптимальної якості, безпека і комфорт тих, хто купається стають реальністю. Крім того, грамотно підібрані засоби для басейну не завдають шкоди самому резервуару і дозволяють йому служити довгі роки.

Основними елементами очищення води в басейні є:

Дезінфекція

Видалення хвороботворних бактерій і слизу, яку вони утворюють на стінках басейну. З цією метою можна використовувати такі засоби:

  • Швидкорозчинні таблетки на основі хлору (хлорорганика) з масовою часткою хлору 56%. Знищують бактерії, водорості, гриби, віруси швидко і ефективно. Мають нейтральний pH.
  • Повільно розчинні таблетки на основі хлору (хлорорганічні з'єднання) з масовою часткою хлору 90%. Не містять вапна, мають нейтральний pH. Ідеально підходять для тривалого хлорування води в басейні.
  • Швидкорозчинні гранули на основі хлору (органічна сполука) з масовою часткою хлору 56%. Використовується при первинному заповненні басейну, для ударного (шокового) і швидкого хлорування.
  • Рідке дезінфікуючий засіб на основі хлору з вмістом активного хлору близько 10-12%. Застосовується для швидкої quick-дезінфекції води в басейні.

Крім хлорування можливе також озонування води, тобто знезаражування води активним киснем. З цією метою випускаються гранульовані засоби. Озон є природним очищувачем. У природі він виробляється під час блискавки і грози, а також, коли сонячні ультрафіолетові промені потрапляють у верхні шари атмосфери Землі. Саме цей озоновий шар захищає нас від шкідливого УФ-випромінювання, що створюється Сонцем. Озон утворюється, коли молекула кисню (O2), піддається впливу високої енергії, ультрафіолетового (УФ) світла, і перетворюються в озон (O3) молекули. Цей додатковий атом кисню, робить озон дуже сильним окислювачем. Ефективна робота озону відбувається, коли «зайвий» атом кисню вивільняється і дозволяє окислювати і руйнувати бактерії, віруси, а також інші органічні речовини. Перевага озонування в тому, що озон сприяє утворенню конгломератів забруднень, досить великих, щоб їх можна було вловити методом флокуляції або сорбувати на фільтрі. Озон реагує з хлор- і нітроорганічними сполуками з утворенням хлоридів і нітратів і, як наслідок цього виводить з води аміак. Крім того озон — найсильніший бактерицид, що вбиває патогенні мікроорганізми і віруси. Цей сильний бактеріостатичний ефект озону використовується в спеціальних озонуючих установках для знезараження води.

Видалення хлору

Спеціальний гранульований засіб Chlor Stop для зниження і повного видалення хлору з води плавального басейну.

Регулювання pH

Забезпечує ефективну роботу дезінфікуючих засобів і захист шкіри і очей від подразнень.
Засоби для виконання даного завдання випускаються у вигляді гранул і рідини для зниження рівня pH у воді басейну. Розчиняються дуже швидко, не містять хлоридів і соляної кислоти.

Засоби для підвищення і стабілізації рН в басейні випускаються у вигляді порошку або рідини.

Флокуляція

Застосовується для усунення каламутності і ненормальної кольоровості води (якщо вода зелена, коричнева і тощо)

Флокулянт випускається у вигляді таблеток тривалої дії в картриджах, а також рідини з високою швидкістю флокуляції.

Консервація на зиму і захист від водоростей

Засоби даного призначення захищають басейн в зимовий час. Завдяки їх використанню попереджується зростання водоростей, зменшуються вапняні відкладення, спостерігається відбілюючий ефект і знижується витрата миючих засобів навесні.

Чистячі засоби спеціального призначення

Використовуються для видалення жирних плям, в т. ч. від мастила, залишків косметичних засобів, відкладень вапна і оксидів металів.

Дані засоби розроблені для різних типів поверхонь. Випускаються у вигляді рідин-концентратів.

Цікавим і практичним рішенням можна вважати комбіновані засоби по догляду за басейном, що дозволяють підтримувати приватний басейн у належному стані без особливих зусиль. Випускається у вигляді таблеток.

Щоб вода не псувалася "стартовий набір" для чищення басейну повинен включати в себе:

  • Засіб для регулювання рН (рН мінус).
  • Шоковий хлор для стартовою дезінфекції води в басейні.
  • Тривалий хлор для поточної дезінфекції.
  • Альгицид для усунення каламутності.
  • Флокулянт для позбавлення від органіки і каламутності.

Крім хімічних засобів для знезараження води в басейні було б добре застосовувати фізичні методи дезінфекції — ультрафіолетові (УФ) знезаражувачі. Це єдиний відомий метод фізичного знезараження води. Хімічний окислювач не знищує бактерії повністю, а всього лише позбавляє їх на кілька годин можливості розмножуватися. При використанні ультрафіолетових ламп низького тиску бактерії допалюються і знищуються повністю. Ультрафіолет середнього тиску виконує ті ж самі функції, плюс знищує хлораміни.

Автор: Сергій Трофімов
Дата: 24.08.2021 р.
Ви можете замовити